Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Föreläsning med Henrik Arnstad: “Demokrati – på riktigt”

Av Mia Olsson, 2018-04-03
mia.olsson@nordfront.se

REPORTAGE. Under måndagen föreläste bluffhistorikern Henrik Arnstad på Unga Klara i Stockholm. Nordfront var på plats för att lära sig mer om Arnstads definition av demokrati.

Foto: Nordfront.se.

På måndagskvällen den 2 april höll den ökände bluffhistorikern Henrik ”el-skejtaren” Arnstad en föreläsning på Unga Klara i Stockholm där han berättade om ”vad demokrati är och hur det egentligen fungerar”. Arnstad var inte direkt någon publikmagnet då sammanlagt nio personer hade tagit sig dit för att höra bluffhistorikern prata om ”demokrati”. Detta trots att föreläsningen var gratis.

Arnstad såg inledningsvis något illa berörd ut av det låga deltagarantalet, men när han väl kom igång hade han ingen hejd. Så fort han startade sin PowerPoint-presentation började en tvåtimmars enmansshow där Arnstad spexade och marscherade runt, varvat med att han trippade omkring med små ”myrsteg för demokratin”, samtidigt som han då och då gormade ut både grova rasistiska och kvinnofientliga uttalanden. Han gestaltade och imiterade titt som tätt också diverse historiska personer, som han både till dialekt och kroppsspråk efterliknade med stor inlevelse.

Foto: Nordfront.se.

Han inledde kvällen med att prata om händelser och personer som han själv anser har varit ”grundpelare för demokratin” genom historien. Han pratade bland annat om Rosa Parks, Martin Luther King, Winston Churchill och de judiska feminister som kallades för suffragetter, och som terroriserade Storbritannien under 1800-talet. Men enligt Arnstad själv har det dock aldrig funnits någon fullständigt demokratisk stat.

LÄS MER: Judiska feminister terroriserade Storbritannien – hyllas 100 år senare

Som ett exempel tog han upp debatten i samband med att kvinnlig rösträtt skulle införas i flertalet västerländska länder, där han menar på att feministerna kämpade mot en mansdominerad värld som såg kvinnor som ”ett slags halvapor”.

”Feminism är den radikala idén att kvinnor också är människor”, utbrast han samtidigt som han kupade sig och haltade omkring på scenen för att efterlikna dessa påstådda kvinnliga halvapor.

Flera gånger under föreläsningens gång målade han även upp Rysslands president Vladimir Putin som någon slags ”mörkrets furste”, en kategori som han även placerade in Adolf Hitler och USA:s president Donald Trump i. Han förklarade att han framförallt anser just dessa personer vara ”onda” eftersom de är ”vita starka män” som ledde sitt folk i rätt riktning.

Roten till de växande problemen i dagens samhälle är dock enligt Arnstad de ”antidemokratiska krafterna” som finns. Något som han pratade mycket om var ”de”, och det var just ”de” som var den största faran mot samhället idag eftersom ”de” bland annat uppmanar till ”främlingsfientlighet” och ”vill gasa judar”.

”Förintelsen” – en saga utan slut? Foto: Nordfront.se.

Han uppmanade även den lilla publikskaran att man ska våga prata med ”rasisterna” om man möter dem på gatan. ”Våga ta en debatt”, uppmanade Arnstad – vilket han inte tycker att man gör idag. Han bjöd också på ett uppmuntrande exempel till debattsugna antirasister: Ifall en SSU:are skulle debattera med en sverigedemokrat skulle det enligt Arnstad vara självklart redan från början vem som skulle gå som segrare.

”Det är smart att vara rasist”, sade Arnstad och lade till att ”om man är kvinnohatare” i nästkommande mening. Han menade även på att en orsak till att ”rasismen” börjar etablera sig i samhället beror på att merparten av de politiska partierna idag är för pessimistiska. Detta medför i sin tur då att de ”antidemokratiska krafterna” kan ”svepa in” och vara optimistiska, samtidigt som man kan presentera ett tydligt mål om vad man vill uppnå. Han menade på att ”rasisterna”, istället för att vara pessimistiska, är helt ärliga om hur samhällsbilden idag ser ut och då kan ingiva en framtidstro för folket – ett hopp om att det faktiskt kan bli bra igen, genom att komma med konkreta lösningar.

På slutet pratade han även om att man bland annat i media behöver börja använda mer kraftfulla ord, eller ”de stora orden”, som han kallade dem. Enligt Arnstad är dessa ord ”medmänsklighet”, ”värdighet”, ”det goda samhället” och ”det här är ondska”. Han tillade även att detta är ord som ”den andra sidan” idag redan använder sig av, och att ”den goda sidan” nu måste göra detsamma.

Spexaren Arnstad. Foto: Nordfront.se.

— Är det någon som har sett Stjärnornas krig? undrade Arnstad mot sluttampen av kvällen, och utan att vänta på ett svar från sin publik fortsatte han:

— Jo, för där frågar Luke Skywalker jedimästaren Yoda; Är den mörka sidan, är ondskan starkare? Då svarar Yoda: Nej den är inte starkare men den är snabbare och mer förförisk.

Detta menade Arnstad vara ”hela demokratins dilemma i ett nötskal”.

Låter föreläsningen bekant? Det kan bero på att hela showen, ibland med ordagranna citat, mer eller mindre är en kopia av den som mina Nordfrontkollegor Simon Holmqvist och Daniel Olofsson fick beskåda i Skellefteå för snart ett år sedan. Det var då han fällde sina numera berömda ord om Nordiska motståndsrörelsens aktivister:

— Maskulina, starka, kraftfulla – oberörda av skrik och rop från sidorna. En sorts supermänniska!

LÄS MER: Arnstad och Tamas bjöd på show i Skellefteå

Tyvärr upprepade han inte sin illa dolda beundran för Nordens nationalsocialistiska hjältar denna gång. Med det sagt var det tillräckligt med spex och vansinne för att besöket var värt besväret, och jag skulle vilja rekommendera alla som har möjlighet att någon gång i livet uppleva en Arnstadshow på plats.


  • Publicerad:
    2018-04-03 22:51