ÖSTERSUND. Idag genomförs den första rättegången i Östersund efter överfallsvågen som framför allt nyanlända invandrare verkar ha utsatt stadens kvinnor för. Nordfront var på plats.

Taleb Moafagh.

Taleb Moafagh. Foto: Polisen.

Förra månaden gick polisen i Östersund ut och varnade stadens kvinnor från att gå ut nattetid efter att en serie överfall drabbat kvinnor i staden. Enligt uppgifter från bland annat Daily Mail som besökt Östersund är det allmänt känt att förövarna i de flesta fallen är invandrare bosatta på asylboendet Grytan, som ligger en mil utanför staden och har kapacitet att husera uppåt 900 invandrare.

östersunds tingsrätt

Östersunds tingsrätt. Foto: Nordfront (gäller alla bilder som inte annat uppges på)

Idag inleds den första rättegången efter överfallsvågen. Det är den irakiske medborgaren Taleb Moafagh, 22, som åtalas för att ha överfallit en svensk kvinna som arbetar som civilanställd hos polisen när denne var på väg till ett nattpass på jobbet den 26 februari. Kvinnan har under fingerat namn trätt fram i lokalmedia och berättat vad som hände:

Jag ser tre män som går i bredd. Det är inget jag tänker på först men när de kommer närmare ser jag att mannen till höger tittar på mig. Han pratar med sina kompisar och tittar sen på mig igen. De börjar skratta. Han hånler och jag får en känsla av att han riktar in sig på mig, att han ska göra någonting. […]

När vi möts viker en av männen till höger och de andra två till vänster. Det är trångt mellan snövallen och husväggen så jag måste passera mellan männen. Jag tittar intensivt på mannen till höger, jag är beredd på att något ska hända, att de ska ta väskan. När vi är bredvid varandra stöter han till mig med axeln och tar tag i min haka och vrider tillbaka mitt ansikte. Annars hade jag nog ramlat.

Han håller ett hårt grepp om mina kinder och han stoppar in sina äckliga fingrar i min mun. Jag har fortfarande min arm på axelremmen och kan därför trycka undan honom. Jag är chockad och försöker fly därifrån, men jag säger något i stil med, vad fan håller du på med. Han slänger ut med armarna som i en slängkyss och säger något på ett utländskt språk till sina vänner. De skrattar och jag får känslan att han tror att han kan göra vad han vill med mig. Jag vill bara fly därifrån.

Taleb blev efter incidenten med kvinnan omhändertagen av polis på grund av att han var kraftigt berusad. I efterhand kopplades han till överfallet på kvinnan och delgavs misstanke om brottet den 27 februari. Kvinnan pekade den 1 mars bestämt ut Taleb när polisen visade henne bilder på åtta män varav en av bilderna visade Taleb efter att han gripits av polisen den 26 februari.

Den första åtalspunkten som avhandlades under rättegången idag var dock falsk tillvitelse. Taleb är nämligen också misstänkt för att ha ljugit om att en annan invandrare ska ha knivhuggit honom när de bodde på Grytans asylboende. Polisen hittade flera rakblad som tagits bort från en rakbladskniv utanför Talebs fönster som han misstänks ha skurit sig själv med för att kunna anklaga den andre mannen. Motivet är enligt vittnen att den falskeligen utpekade mannen tidigare var inblandad i ett bråk med vänner till Taleb, vilket ledde till att vännerna ska ha fängslats och att Taleb mådde dåligt av det.

taleb skadad

Taleb fotas av polisen efter att han påstått sig ha blivit knivhuggen av en annan man. Han har mindre sårskador på utsidan av axeln samt högt upp på bröstkorgen.

Den påhittade knivskärningen ska ha ägt rum den 29 februari och den 3 mars nekades Taleb inträde till Tyskland när han försökte ta sig in i landet via en färja från Sverige. Tyska myndigheter skickade tillbaka honom till Sverige då han var registrerad som asylsökare i Sverige. I dokument från Tyskland kallas Taleb istället Talib Muwafaq Abdulzahra.

Under eftermiddagen avhandlades överfallet på kvinnan av Östersunds tingsrätt. Inga nya uppgifter utöver det som var känt via förundersökningen framkom under rättegången. Det kvinnliga brottsoffret vittnade om att hon numera är rädd när hon är ute och går och får hjärtklappning och känner sig skakig när hon möter främmande män. Hon får även hög puls när hon tänker på Taleb och sa att hon är 110 procent säker på att det är han som är mannen som attackerade henne. Taleb själv förnekar att han befunnit sig på platsen men en ordningsvakt vittnar om att han har sett Taleb röra sig i områden av staden som motsäger Talebs eget vittnesmål. Ordningsvakten uppger också att han känner till Taleb sedan innan och att det sägs att denne brukar bära kniv.

Åklagaren yrkade på att Taleb döms för misshandel av kvinnan och falsk tillvitelse och advokaten ansåg också att det var rimligt att hans klient döms för ringa misshandel, vilket gör att det framstår som väldigt osannolikt att han skulle frias från brottet. Trots att Taleb efter brotten försökte fly till Tyskland väljer tingsrätten att häva hans häktning i väntan på domen som meddelas senare i april. Då Taleb uppenbarligen utgör ett hot mot Östersunds kvinnor och nu är på fri fot igen släpper Nordfront namn och bild på honom. Nordfront återkommer också i ärendet när domen kommit.

Förstoringsbara bilder från rättegången:

media sveriges radio

Sveriges Radio och andra medier var på plats.

journalister

smssecure-2016-04-01-092141

smssecure-2016-04-01-093822

Taleb förs in i rättssalen.

smssecure-2016-04-01-113944

smssecure-2016-04-01-104531

Talebs advokat uttalar sig till media.


  • Publicerad:
    2016-04-01 17:20