ÖSTERSUND. Trots att polisen i Östersund för några dagar sedan gick ut och varnade stadens kvinnor för att vistas ute ensamma på kvällarna fortsätter anmälningar om främlingar som överfaller och trakasserar kvinnor att strömma in till Östersundspolisen.

Det var i måndags som Östersundspolisen gick ut och varnade stadens kvinnor för att vistas ensamma ute om kvällarna. Detta tack vare ett stort antal överfall på kvinnor i staden som inträffat sedan den 20 februari. Trots detta fortsätter det komma rapporter om incidenter där främlingar på olika sätt kränker Östersunds kvinnor.

Senast ikväll kring 17-tiden ska en kvinna ha blivit misshandlad av en man som hon beskriver som ”utländsk” på Storgatan i centrala Östersund. Tillsammans med några kamrater ska mannen ha förföljt kvinnan och tiggt om att få låna pengar. Då kvinnan inte gav med sig ska gärningsmannen ha tagit tag i kvinnan, slagit henne i nacken och uttalat hotelser.

I torsdags ska dessutom tre anmälningar om överfall på kvinnor ha kommit in till polisen. I ett av fallen ska även gärningsmannen ha blivit tagen på bar gärning.

— En polispatrull hörde en kvinna som skrek väldigt högt. De rusade till platsen och kunde gripa en man misstänkt för ofredande. Kvinnan var upprörd och hade hunnit lämna platsen men hon kunde identifieras med hjälp av vittnen, säger Per Thelin från Östersundspolisen.

Med den senaste incidenten blir det 12 polisanmälningar av fall där okända rasfrämlingar på olika sätt har överfallit svenska kvinnor i staden under endast ett par veckors tid.

Trots detta tyckte många lokalpolitiker att polisen gjorde fel när de gick ut och varnade stadens kvinnor. AnnSofie Andersson, som är socialdemokratiskt kommunalråd i Östersund, så då till lokalmedia bland annat:

— Lösningen kan aldrig vara att gå ut med en sådan här varning. Vi har jättemånga kvinnor som jobbar inom hemtjänst och vården på natten till exempel. Hur tänker man där?

Hur Andersson själv tänker att dessa yrkeskvinnor ska ha klarat sig bättre ifall de varit helt ovetande om situationen framgår dock inte av hennes resonemang.

I helgen kommer ett flertal privatpersoner och organisationer att nattvandra i staden, något som polisen i detta fall verkar välkomna. Eller som Per Thelin uttrycker det:

— Det är bra med många nyktra vuxna på stan.

Källor:
2016-03-11 17:00, Misshandel, Östersund
Ytterligare tre kvinnor ofredade i centrala Östersund
Polisvarning mot kvinnor kritiseras


  • Publicerad:
    2016-03-12 00:25