MEDIA. En journalist på Östersunds Posten uppmärksammar och angriper Motståndsrörelsens Näste 4 efter att de nattvandrat för att freda ortens kvinnor.

gruppfoto nattvandring östersund

Kvinnor i Östersund fick som tips av polisen att inte röra sig utomhus efter mörkrets intrång ifall de vill undvika att bli sexuellt trakasserade, misshandlade eller våldtagna. Polisens uttalande fick stor spridning och uppmärksammades även av den brittiska tidningen Daily Mail.

Eftersom ordningsmakten inte klarar av att beskydda invånarna valde ett av Motståndsrörelsens nästen att nattvandra för att hålla staden säker. Natten mellan lördagen och söndagen var ett knappt tiotal medlemmar ute på gatorna och patrullerade.

blogg

Nordiska motståndsrörelsens samhällsengagemang borde därför hyllas av journalisten Stefan Nolervik som på sin blogg efterfrågat att ”polisen och andra aktörer gör allt vad som står i deras makt för patrullera och finnas på stan på kvällarna”. Nolervik har uppmanat hela samhället att sluta upp för att stoppa trakasserierna mot kvinnor i Östersund:

Jag vill se en polischef som reser sig upp och säger: Vi ska göra allt som står i vår makt för att finnas ute bland invånarna i stan om kvällarna, vi ska finnas där för kvinnorna, och vi vill ha med oss politiker, föräldrar, fastighetsägare, handlare, kulturarbetare, krögare och alla andra som vill hjälpa till att skapa en trivsammare och trevligare stad även kvällstid.

Under eftermiddagen publicerade Nolervik en artikel om Motståndsrörelsens nattvandring, men istället för att hylla civilkuraget författar han en kritisk text där han beskriver Motståndsrörelsens aktivister som ”en grupp nazister”.

Nyhetstext

Vidare skriver han att organisationens hemsida, Nordfront, är ett tillhåll för ”rasister” som hyllar det faktum att Motståndsrörelsen angriper de som ligger bakom överfallen i Östersund:

I artikelkommentarerna på sajten frodas rasism och hets mot folkgrupp. Någon hyllar deras aktivitet som äkta nationalsocialism: ”Mycket bra agerat! Detta som ni gjorde är nationalsocialism i praktiken. Jag hoppas att jag får läsa om fler liknande aktioner från er i Östersund.”

Nolervik försöker även få det till att organisationens aktivister ljuger. Detta då han insinuerar att påståendet om att aktivisternas närvaro var uppskattad av polisen inte stämmer:

Enligt sajten blev gruppen själv utfrågad av polis vad den gjorde på stan, och när medlemmarna svarade att de var på stan för att kolla läget och se till så att inte svenska kvinnor angrips av invandrargäng, så hade polisen svarat att det var bra. Allt enligt Nordfronts egen sajt.

Det försöker han bevis genom att intervjua polischefen som uppges vara kritisk, allt enligt Östersunds Postens egen sajt:

Polisen i Östersund är kritisk till att gäng ger sig ut och nattvandrar utan att vara under någon organisatorisk gemensamhetsflagg. Peter Moberg, som är lokalpolisområdeschef i Östersund, känner inte till att en grupp män ur en nazistisk rörelse varit ute under helgen.

Vad polischefen egentligen säger är att man helst ska organisera sig under ett flagg och inte vandra som skilda grupper.

— Från polisens sida ser vi helst man anmäler sig under nattvandring.nu och deras organisation. Den vill vi rekommendera för alla som tänker sig att börja vandra på staden. Fördelen är att de är organiserade och har varit med ett tag, säger Peter Moberg som är lokalpolisområdeschef.

Mobergs personliga uppfattning om Motståndsrörelsen är dock negativ och han själv tror inte att någon polis kan vara positivt inställd till nationalsocialistiska nattvandrare.

— Jag tvivlar på att någon polis skulle ha uttryckt det, menar han.

Vinklad och antisvensk journalistik
Stefan Nolervik har tidigare i sina artiklar, liksom de flesta av hans kollegor, använt sin journalistik för att föra fram ett antisvenskt budskap. Bland annat har han publicerat en oerhört vinklad återgivning av en konsert anordnad av Sverigedemokraterna där partiledaren Jimmie Åkesson framförde olika låtar.

Bland annat beskriver han tillställningen som obehaglig och surrealistisk:

När jag klampar omkring och fotar runt scenen ser jag blickarna på säpomännen, hur de följer minsta rörelse jag tar. Tänker på hur det har blivit, denna vårkväll 2016, att en partiledare som sjunger nationalistisk musik hyllas och får publiken att sjunga allsång i ett Folkets hus i Jämtland. Stämningen är surrealistisk. Jag rör mig och känner blickarna, men kan inte sätta känslan på det. Jo, obehag är det nog.

Samtidigt som han utmålar sig själv som ett offer och personifiering av ”demokratin” då en SD-sympatisör ville att han skulle sluta fotografera:

Ingen säkerhetsvakt reagerar, ingen ordningsvakt agerar den här vårkvällen när en journalist och därmed demokratin blir attackerad i Folkets hus i Strömsund.

Källa:
Nazister nattvandrade i Östersund


  • Publicerad:
    2016-03-14 23:15