En ursinnig pöbel drog genom centrala Göteborg igår. De hade gått man ur huse för att hämnas och för att återta sin ”heder”.

gbgplusgymnasiet

När en bosnisk invandrartjej började hänga ut andra tonårstjejer på ett Instagramkonto tog det hus i helvete. Majoriteten av de uthängda var av invandrarbakgrund och det är inte svårt att förstå att det var där skon klämde. Bröder, kusiner, vänner och bekanta agerade på samma sätt som sina fränder nere i mellanöstern. Männen samlades för att i egenskap av en mobb straffa den unga bosniskan.

I medierna har fokus lagts vid orsaken till upploppet. Man har indirekt, vid ett flertal tillfällen, rättfärdigat och visat förståelse för pöbelns vrede. Det hela är intressant och jag vill dra paralleller till de medborgargarden som en och annan gång tagit lagen i egna händer. Då har det varit en helt annan attityd från både medier och polisväsende. Initiativ som de har med eftertryck fördömts. Vid dessa tillfällen har ingen talat med förståelse om orsaken. Se bara hur medierna väljer att lägga upp det när vi nationella anordnar en fredlig demonstration när ännu en svensk kvinna våldtagits av främlingar. Inte heller då talas det om orsaken. All form av protest fördöms och svenskarna uppmanas att vara ”förnuftiga” och systemtrogna.

Det är svårt att inte reagera över hur olika spelregler som gäller för svenskar kontra invandrare. Om det hade rört sig om svenska ungdomar som på Facebook hade mobiliserat 500 för att sedan gå ut och jaga ifatt någon och hämnas skulle vi med all säkerhet fått beskåda ett helt annat efterspel. Sannolikt hade de svenska ungdomarna blivit gripna och häktade. Hade de till råga på allt varit nationella hade straffen blivit långa. För straffen hade då varit ett faktum snarare än ett undantag.

Men nu var det inte så. Nu var det främlingar som gjorde upp sinsemellan. Jag tror inte att de unga främlingarna hade reagerat så starkt om unga svenska kvinnor hade varit i majoritet bland de uthängda. Inte heller kan jag tänka mig ett liknande agerande från svenska bröder, kusiner, släkt och vänner. Kan ni? Tror ni att svenska män hade samlats för att slå ned en svensk ung kvinna som hade gjort samma sak? Knappast. När jag såg filmen igår när de jagade den ”skyldiga” så tänkte jag direkt på hur man stenar kvinnor som beter sig ”orättfärdigt” i många av de här unga männens hemländer. På bilderna som publicerades i döendemedia, eller på andra ställen där de inte var klippta och tillrättalagda, kunde man se en pöbel i sitt rätta element. Skrattandes, upplivade med stenar i händerna drog de genom staden. De passade även på att kasta stenar på förbipasserande spårvagnar och bilar.

utanforskolan

Jag har tidigare skrivit om hur främlingarnas syn på heder skiljer sig från nordbornas. Men en sak är värd att betänkas. Om de tar sig rätten att bilda en pöbel vars syfte är hämnd, borde då inte rimligtvis svenska män börja agera mot främlingsgängens övertramp? Är det inte dags att vi återtar vår heder? När svenska kvinnor/flickor kallas för horor, våldtas och skändas borde våra svenska män också svara, gå man ur huse och deklarera; ”Nu är det nog!


  • Publicerad:
    2012-12-19 16:40