SVERIGEDEMOKRATERNA. I sin nya bok ”Halvvägs” påstår den före detta statsministern att Sverigedemokraternas väljare är allmänt ”missnöjda med sina liv”. Något som inte stämmer enligt forskare på SOM-institutet vid Göteborgs universitet.

Det är i sin nya bok som Sveriges före detta statsminister Fredrik Reinfeldt påstår att SD-väljarna är allmänt ”missnöjda med sitt eget liv och området de bor i”. Men enligt forskare från SOM-institutet vid Göteborgs universitet stämmer det påståendet inte överens med hur verkligheten ser ut.

— Frågar man dem, så är inte de mer missnöjda med sitt liv än någon annan, säger forskaren Anders Sannerstedt.

Enligt Sannerstedts forskning har SD:s väljare en mycket lägre tilltro till det politiska systemet i landet. Detta innebär dock inte att de skulle vara marginaliserade och stå utanför samhället socialt eller ekonomiskt, visar rapporten ”Hur extrema är Sverigedemokraternas väljare?” som Sannerstedt har varit med och tagit fram.

— De är missnöjda med politiken, visst. Men när vi frågade SD-väljarna om sin familjesituation och ekonomi så visar den att de flesta har sysselsättning eller är pensionerade, så att de skulle vara marginaliserade är en myt, säger han.

Vidare skriver Reinfeldt att Sverigedemokraternas väljare är ”avvikare” från övriga väljare samt att de ”inte känner samma tillit till andra människor, till samhällets institutioner och det demokratiska systemet”.

Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson, går till motangrepp mot Reinfeldts påstående och säger att han ”ljuger, kränker och förminskar miljontals människor”.

Källa:
Expert: Reinfeldt har fel om SD:s väljare


  • Publicerad:
    2015-08-31 23:25