NEDERLÄNDERNA. Geert Wilders, som leder det antimuslimska Frihetspartiet i Nederländerna, har undersökts av landets säkerhetstjänst för kopplingar till högt uppsatta israeliska politiker och militärer.

wilders

Geert Wilders.

Geert Wilders har gjort sig känd i hela Europa som ledaren för det nederländska antimuslimska och liberala Frihetspartiet (PVV). I flera uttalanden har han starkt kritiserat islam och hur religionen hotar ”västerländska” liberala värderingar.

Uppgifter från nederländsk media gör nu gällande att Wilders under 2009 och 2010 undersöktes av landets säkerhetstjänst Allmänna Informations- och Säkerhetstjänsten (AIVD). Detta var medans Wilders och hans Frihetsparti var stödparti åt den borgerliga minoritetsregeringen som leddes av Jan Peter Balkenende.

Anledningen till att AIVD undersökte Wilders var att det fanns starka misstankar om att han var under påverkan av israeliska politiker och militärer och huruvida detta påverkade hans lojalitet.

Enligt uppgifter ska Wilders bland annat regelbundet ha besökt den israeliska generalmajoren Amos Gilad, som tidigare var chef över det israeliska försvarsdepartementets säkerhetstjänst, men också den israeliska ambassaden i Nederländerna.

Varken Wilders själv eller AIVD vill kommentera utredningen som inte är offentliggjord och enligt nederländsk media anses det väldigt känsligt i Nederländerna att säkerhetstjänsten undersöker oppositionspolitiker såsom man gjort med Wilders.

Förutom sin starka antimuslimska profil är Wilders även känd för sin sionism, sin kärlek till landet Israel och sin beundran för det judiska folket. Redan som ung åkte han till Israel för att arbeta på en så kallad Kibbutz, ett slags socialistiskt jordbrukskollektiv som är vanligt i Israel dit många unga européer åkte framförallt på 70-talet. Han ska då även ha haft en relation med en judisk flicka och har senare i livet besökt Israel minst ett fyrtiotal gånger.

Det finns även uppgifter som gör gällande att Wilders mor härstammade från en rik judisk familj och efter att ha skilt sig från sin första fru gifte han om sig med den ungerska diplomaten och judinnan Krisztina Marfaimarried och uttryckte under en konferens 2013 att ”det vi behöver idag är en sionism för Europas nationer”.

Källor:
Dutch intel probed right-wing Geert Wilders over Israel ties – report
Dutch politician Geert Wilders: ‘What we need today is Zionism for the nations of Europe’
Geert Wilders and the Growing Jewish Influence in Dutch politics
Geert Wilders (Metapedia)


  • Publicerad:
    2016-12-05 18:45