UTRIKES. Den geopolitiska experten William Engdahl hävdar nu i Russia Today att IS är en false flag-operation skapad av CIA. Syftet ska vara att avsätta Bashar al-Assad.

Den ryska kanalen Russia Today har intervjuat den geopolitiska experten William Engdahl om situationen kring Syrien och IS. Enligt Engdahl finns det bevis för att jihadister tränats upp i hemliga militärbaser i Turkiet och Jordanien av CIA det senaste året. Samtidigt, för ett år sen, bad den irakiska regeringen om hjälp mot jihadisterna men nekades detta av USA.

Engdahl menar att hela situationen är en false flag-operation som har till syfte att skapa svepskäl för att avsätta Syriens president Bashar al-Assad.

Nyligen avböjde Barack Obama den syriska regeringens hjälp med att stävja IS i landet med motiveringen att den syriska regeringen inte gick att lita på.  Nu har USA istället börja bomba mål i Syrien på eget bevåg.

Engdahl har tidigare kommenterat den så kallade arabiska våren och avsättandet av Egyptens president Hosni Mubarak. Enligt Engdahl var den egyptiska revolutionen orkestrerad av Pentagon med syfte att underlätta för Obamas utrikespolitiska mål i Mellanöstern.

”USA:s ultimata mål är att få Afrikas och Mellanösterns resurser under militär kontroll för att blockera ekonomisk tillväxt i Ryssland och Kina, och på så vis ta hela Eurasien under kontroll”, skrev Engdahl då.


  • Publicerad:
    2014-09-25 17:30