USA. I en ny stämningsansökan anklagas Google för att ha givit Facebook företräde i Googles annonsaktioner mot att Google underlåtit att ta andelar av Facebook på annonsmarknaden.

Nordfront skrev för två månader sedan om hur USA:s justitiedepartement i en stämningsansökan anklagade Google för att strypa konkurrensen om tillgängliga sökmotorer på internet.

I början av december skrev vi om att företaget stämts för att ha spionerat på anställda som försökt organisera sig fackligt.

Nu vidtas ytterligare rättsliga åtgärder mot teknikjätten. En federal domstol mottog igår en stämningsansökan mot Google angående ”missbruk av monopolistisk makt”.

Bakom initiativet ligger delstaten Texas och nio andra amerikanska stater.

Anklagelser om utstuderad maskopi

De två teknikmonoliterna Google och Facebook anklagas i stämningsansökan för att ha ingått ett dolt avtal med det interna arbetsnamnet Jedi Bleu.

Det hemliga och olagliga samarbetet uppges ha bestått i att Facebook avsiktligt skonat Google från försök att ta marknadsandelar från dem – mot att Facebook givits företräde i Googles annonsauktioner.

Så här kommenterar Texas allmänne delstatsåklagare Ken Paxton stämningsansökan till Wall Street Journal:

Google har ett tusenmiljarderdollarsmonopol och de missbrukar sin monopolistiska makt till den grad att man får ledande Facebookchefer att acceptera ett system som underminerar hjärtat i konkurrensprocessen.

”Grundlösa anklagelser”

På Google bestrider man i ett uttalande anklagelserna, och hävdar att de sänkta priserna på digitala annonser det senaste decenniet istället är ett tecken på den sunda konkurrensen som råder.

Vidare betonar man att de flesta utgivarna faktiskt givit rum åt en rad olika annonsörer på sina plattformar.

Så här sammanfattar Googles talesman företagets syn på stämningsansökan:

Allmänne åklagaren Paxtons påståenden om digitala annonser saknar all grund, ändå har han fortsatt trotsa fakta…..Vi har har investerat i tekniktjänster som gynnar affärsverksamhet och som konsumenter kan dra fördel av. Vi har för avsikt att försvara oss med kraft i domstolen mot dessa grundlösa anklagelser.


  • Publicerad:
    2020-12-17 17:25