USA. Enligt en stämning från amerikanska National Labor Relations Board har Google övervakat och avskedat anställda som försökt att organisera sig fackligt. Förfarande strider mot amerikansk lag, men enligt Google har man bara gjort sig av med personer som ”underminerar företagets kultur”.

Anställda som försökte organisera sig fackligt på arbetsplatsen övervakades av Google för att sedan avskedas. Detta enligt en utredning från amerikanska National Labor Relations Board (NLRB). Den federala myndigheten har nu skickat in en stämning mot IT-jätten, som man menar har brutit mot amerikansk lag, rapporterar RT.

Enligt NLRB ska Google dessutom ha förbjudit anställda från att använda företagets interna kommunikationssystem för att diskutera problem på arbetsplatsen.

NLRB:s undersökning började för ungefär ett år sedan, då flera högt uppsatta Google-profiler avskedades för att ha ”spridit känslig information” samt för att ha brutit mot företagets säkerhetsrutiner.

I ett uttalande skriver Google att man stödjer en ”öppen diskussion och respektfull debatt” på arbetsplatsen men att man tar sig rätten att hindra ”försök av individer att medvetet underminera” Googles ”kultur”.

Den amerikanska arbetsrättsmyndigheten förväntar sig att Google besvarar stämningen under december och att domstolsförhandlingar kan inledas i april.

Google har kantats av många problem med sina anställda, däribland en incident under 2018 då över 3 000 Google-anställda skrev under en protest mot att Google samarbetar med Pentagon. I protesten krävde man att Google upphör med all form av ”krigsteknologi”. Som av en händelse skrotades Googles officiella motto ”Don’t be Evil” från företagets uppförandekodex samma år även om man avslutade Pentagon-samarbetet ett år senare.


  • Publicerad:
    2020-12-03 15:00