Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Göteborgsrättegången i hovrätten: Nämndeman anklagas för jäv

Av Redaktionen, 2020-11-02
redaktionen@nordfront.se

MOTSTÅNDSRÖRELSEN. Idag inleds förhandlingarna i Göta hovrätt i det så kallade Göteborgsfallet, där 16 personer åtalades för bland annat hets mot folkgrupp efter Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Göteborg 2017.

Det var i oktober förra året som samtliga 16 åsiktsbrottsåtalade efter Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Göteborg friades av Göteborgs tingsrätt. Beskedet kom efter en flera dagar lång rättegång som alltså slutade med ett ordentligt nederlag för åklagaren Jonas ”Sleepy Joe” Martinsson.

Motiverad av ett PM från Åklagarmyndigheten från 2016, som skriver att hets mot folkgrupp-lagstiftningens egentliga syfte är att ”begränsa rasistiska organisationers verksamhet”, valde dock Martinsson att driva målet vidare.

— Tanken bakom lagstiftningen är ju att den ska kunna begränsa sådana här organisationer att verka så därför är det bra att hovrätten får pröva saken, menade Martinsson i samband med att han överklagade domen.

Idag har därför förhandlingar inletts i Göta hovrätt, som ska pröva om Sveriges åsiktslagar verkligen medger att man deltar i en tillståndsgiven demonstration med ett oppositionellt parti. Även tre av de personer som dömdes för våldsamt upplopp efter demonstrationen kommer att få sin sak prövad av hovrätten.

Men innan själva rättegången kan börja har Göta hovrätt tvingats ta ställning till en jävsinvändning gentemot en av nämndemännen, Magnus Nilsson. Det är flera av de åtalades försvarare som påpekat att Nilsson var nämndeman när samma hovrätt beslutade att beslagta plakat från samma demonstration.

Åklagaren motsätter sig jävsinvändningen och menar att det handlar om helt olika brott eftersom plakatfallet rörde förtal mot juden Willy Silberstein.

Två av advokaterna menar dessutom att det hela är ett tryckfrihetsmål och att hela rättegången därför bör tas om med Justitiekanslern som åklagare. Får dessa advokater sin vilja igenom kommer de välmotiverade och friande domarna från Göteborgs tingsrätt att rivas upp helt till förmån för en ny tingsrättsförhandling.

Nordfront kommer att följa åsiktsrättegången i Göta hovrätt.


  • Publicerad:
    2020-11-02 11:20