INRIKES. Enligt gränspolisen finns det minst 40 000 illegala invandrare i landet, i alla fall är det så många Skatteverket ”har koll på”. Mörkertalets storlek är förstås okänt. 

Genrebild. Foto: CC public domain.

Tiotusentals illegala invandrare bor i Sverige, enligt Gränspolisen är det minst 40 000. De flesta av dem tror man finns i Stockholmsområdet.

— Vi har helt tappat kontrollen över vilka som är här, sade Marit Murphy Handelsberg från gränspolisen, till Dagens Nyheter i slutet av förra året.

Politiker har tidigare föreslagit en ny folkräkning, eftersom myndigheterna helt enkelt inte har koll på vilka som befinner sig i landet. Det man vet är att över 11,3 miljoner personer bor i Sverige.

870 000 av dessa är invandrare med så kallade ”samordningsnummer”, vilket är ett slags personnummer de kan få om de inte fått ett medborgarskap. Samordningsnummer ger illegala invandrare tillgång till välfärden och vården, utan att de är medborgare eller att de har skäl att befinna sig i landet.

— Det är omöjligt att säga hur många det är, men det är åtskilliga tusen skulle jag bedöma. Det är något vi måste gå ner i mer från flera myndigheter och försöka utröna, säger gränspolisen Christian Frödén till SVT Nyheter om illegala invandrare.

Enligt Frödén är det väldigt jobbigt att vara illegal invandrare i Sverige.

— Man kan jobba i en pizzeria för 500 kronor i månaden, ett faktiskt exempel. Man får ständiga hot från arbetsgivaren, ”om du skvallrar för någon så går jag till Migrationsverket och du blir utvisad med en gång”, hävdar Frödén att det går till.


  • Publicerad:
    2020-09-30 18:00