VETENSKAP. Den första grottbjörnen med välbevarad vävnad, inre organ och nos, hittad i norra Ryssland.

Foto: Yakutsks nordöstra federala universitet (NEFU).

På måndagen meddelade vetenskapsmän  vid NEFU, Nord-östra federala universitetet i Yakutsk i Ryssland, att man hade hittat ett intakt kadaver av en grottbjörn från istiden.

Björnens ålder ska bestämmas exakt med hjälp av kol-14 metoden, men tillsvidare anger man björnens ålder till att vara mellan 22 000 och 39 500 år gammal, säger laboratorierforskaren Maxim Cheprasov på Mammutmuseet i Jakutsk.

Till och med björnens nos är intakt.

Det var en renskötare som hittade björnen på Stora Lyakhkovskijön, vilken tillhör Lyakhovskyöarnas skärgård i norra Ryssland.

Detta är det första och enda fyndet i sitt slag – ett helt björnkadaver med mjuka vävnader”,” skriver forskaren Lena Grigorieva i ett uttalande.

Det är helt bevarat, med alla inre organ på plats inklusive dess näsa. Tidigare har bara skallar och ben hittats. Detta fynd är av stor betydelse för hela världen.

Mammutar, ulliga noshörningar, istidsföl, valpar och grottlejonungar har upptäckts när permafrost har smält i Sibirien, säger forskare från NEFU.

Denna typ av grottbjörn går under det vetenskapliga namnet Ursus spelaeus. Det är en förhistorisk art eller underart som levde i Eurasien under mitten och slutet av den geologiska epoken pleistocen. Denna dog ut för ungefär 15.000 år sedan, berättar NEFU.

Intakt huvud inklusive den mjuka nosen tillhörande ursus spelaeus. Foto: Yakutsks nordöstra federala universitet (NEFU).


  • Publicerad:
    2020-09-15 09:10