KOMMENTAR. Chefen för Nordiska motståndsrörelsen i Norge levererar här en sammanfattning och analys av torgmötena som genomfördes i Fredrikstad och Moss i oktober.

Observera att Youtube censurerat klippet för svenska tittare så du behöver ändra platsinställningarna till något annat land för att kunna se det.

Nordiska motståndsrörelsen skrev under oktober månad historia i Norge då vi för första gången offentligt bjöd in till, inte bara ett utan, två torgmöten på en och samma dag. Ett i Fredrikstad och ett i Moss.

Att arrangera torgmöten i Östfold, och då framförallt i Fredrikstad och Moss, var något vi haft i tankarna ganska länge. Detta med anledning av att vi har expanderat och varit väldigt aktiva där de senaste åren, men också för att hetsen från meningsmotståndare och lokalpolitiker varit hätsk där. Närheten till Oslo är en annan viktig faktor.

Anledningen till att vi ville annonsera torgmötena offentligt, och med det också ha en dialog med polisen, var flera: Vi ville testa systemet och polisen. Hur skulle dialogen fungera både på förhand och väl på plats? Skulle de komma med löften de sen skulle bryta? Skulle de förbjuda oss genom att neka oss tillstånd? Om vi fick tillstånd, hur skulle de då agera på plats? Hur skulle de förhålla sig till lokalpolitikernas hets och beslut om att motverka oss på alla sätt de kan? Och så vidare.

Allt detta är bra information och nyttiga erfarenheter för Motståndsrörelsen att ha då det ändå finns en hel del fördelar med att kunna utlysa torgmöten och demonstrationer offentligt. En självklar fördel är att människor som inte är med i organisationen ges möjlighet att delta. En annan är att få till en mer ”levande” aktivitet med meningsmotståndare på plats. En tredje att vi ska få maximalt med medieuppmärksamhet, även inför aktiviteten.

Utöver detta, och då kommer vi in på närheten till Oslo, ville vi få en fingervisning på våra meningsmotståndares styrka. Skulle det komma tusen rabiata motdemonstranter och hundratals AFA:iter?

Resultatet
Vad gäller dialogen med polisen på förhand fungerade denna mycket bra och gav oss en viss förhoppning om att de faktiskt skulle respektera yttrande- och mötesfriheten. I praktiken skulle det dock visa sig bli väldigt annorlunda.

Polisen hade förstärkt gränskontrollerna och genomförde flera gripande för att förhindra svenska medlemmar från organisationen att delta. Väl på plats var deras plan att totalt isolera oss och skrämma lokalbefolkningen från att ta del av vårt budskap. Ett extremt stort uppbåd av kravallpolis, piketbussar, kravallstaket och avspärrningar. Utöver detta, omotiverade arresteringar och inte minst poliser som aktivt ledde människor bort från den plats där vi skulle hålla torgmötet.

Det finns massvis av andra exempel som skulle kunna tas med, men för att summera det i korthet kan man säga att dessa torgmöten har visat för oss att det är kontraproduktivt att ha dialog med polisen och systemet. De vill att det utåt sett ska se ut som att de respekterar grundlagen, även för ”nazister”, men att de samtidigt motarbetar dessa. Yttrandefriheten existerar på pappret, men i praktiken har politiska dissidenter inte samma rättigheter som systemtrogna organisationer och föreningar.

Vad gäller lokalpolitikernas hets och beslut om att motarbeta organisationen kan man anta att detta ingick i hur polisen uppförde sig. Tilläggas kan också att sekretessbelagd information som inte var avsedd för offentligheten läcktes av kommunen till lögnpressen. Detta medförde att den folkfientliga tidningen Filter Nyheter kunde släppa detaljer om torgmötet innan vi själva eller polisen hade gjort det.

Vad gäller meningsmotståndarna och deras samling kan man väl milt sagt konstatera att det var en sorglig skara. På sin höjd var där femtio stycken överviktiga och utklädda typer och någonstans mellan 10-15 AFA:iter. Är detta alltså motståndet de har att bjuda på i Oslo-regionen?

Total seger för Motståndsrörelsen
Utöver de mycket värdefulla erfarenheterna detta har gett oss – och systemets försök att isolera, trakassera och sabotera till trots – var torgmötena inget annan än en total seger för Motståndsrörelsen!

Täckningen i media var total både före och under torgmötena. Ingen i Norge kan ha undgått att känna till att Motståndsrörelsen genomförde torgmöten i Fredrikstad och Moss den dagen. Rekordmånga besökte därför också Frihetskamp.net den dagen och kunde ta del av vår löpande rapportering med text och bild från aktiviteterna och vår video-direktsändning med reporter.

Även om det dessvärre kanske inte var så många som kunde få ta del av vårt budskap på plats, fick tiotusentals ta del av det genom Frihetskamp. De fick också med sina egna ögon se hur den totalitära norska regimen behandlar politisk opposition. Systemet tappade masken och vi stod redo att dokumentera – med det norska folket som publik.

I efterhand har också både positiva tillmälen och medlemsansökningar strömmat in. Något som säger en hel del är att till och med meningsmotståndare har kontaktat oss för att berätta att de är chockerade över hur polisen behandlade oss.

Avslutningsvis vill jag passa på att tacka alla aktivister som deltog och ett speciellt tack till Tommy Nyberg som var ansvarig för aktiviteten, till Andreas Haglund Arnesen som var konferencier för första gången och inte minst till Tommy Olsen som framförde talen. Bra jobbat!


  • Publicerad:
    2018-11-23 15:00