ISHOCKEY Frölundas nya logga skapar reaktioner.

2020 meddelande ishockeylaget Frölunda HC att man kommer ta bort indianen som klubbmärke på grund av anklagelser om ”rasism”.

Indianen - en krigare

Fansen var starkt kritiska till att ta bort indianen då den, sedan den skapades 1995, blivit ett starkt varumärke för klubben. Även lagkaptenen Joel Lundqvist ställde sig kritisk och menade att en indian är en krigare.

– För mig står indianen för nåt positivt. För kämpaglöd och för att strida – med indianen. Det är verkligen positivt laddat. Jag tycker att det har varit ett starkt varumärke, vi har haft framgångar i det – och för mig är en indian en krigare, nån som går på jakt. En hårding. Jag tycker att det har varit ett passande namn att ha, sade han till GP.

Magnus Kahnberg, Frölunda. Frölundaspelare med den klassiska indianen på tröjan. Foto: Benj05 (CC BY-SA 4.0)

Frölunda-familjen är rasblandad

De anti-vita krafterna vann slaget om loggan och nu, 1,5 år senare, har man presenterat den nya loggan. Detta har marknadsförts med en film som i början har med ett klipp på en icke-vit bebis och därefter ett rasblandat vitt-asiatiskt par samtidigt som en speaker-röst tillhörande Joel Lundqvist talar om Frölunda-familjen.

Negativa reaktioner

De negativa reaktionerna på symbolen har inte låtit vänta på sig. I kommentarerna till Frölunda HC:s Youtube-film beskrivs loggan som ful, identitetslös och steril. ”Ser ut som loggan för en grossist av kontorsmaterial” skriver en person. ”Sveriges fulaste hockeylogga”, skriver flera skadeglada konkurrenter i Aftonbladets kommentarsfält.

Är det NMR? Ett hakkors?

På Flashback finns en tråd om Frölundas nya logga som kan ses som lite humoristisk med tanke på vad Frölunda vill uppnå med den nya loggan och den mångkulturella ”Frölunda-familjen”. Flera användare menar nämligen att den ”påminner om NMR” , andra får ”hakkors-vibbar” eller ser en varghake eller SS-märket. Med andra ord stilrena symboler och runor som passar i vissa sammanhang, men som kanske inte är lika estetiska när det kommer till ett klubbmärke för ett ishockeylag.