KULTURMARXISM. Efter en omfattande bojkottskampanj från namnkunniga amerikanska skådespelare mot delstaten Georgias hållning i abortfrågan hotar nu Hollywoodbolaget Netflix med att helt sluta filma i staten.

Den sista mars undertecknade guvernören i den amerikanska delstaten Georgia ett lagförslag som innebär att abort ska förbjudas när fostret utvecklar hjärtslag, efter ungefär sex veckors graviditet. Lagen är planerad att börja gälla 2020

Georgia är också den delstat där flest storfilmer spelas in av Hollywoods filmbolag. Anledningen till att de stora produktionsbolagen har valt Georgia är den produktionsrabatt på 30 procent som delstaten erbjuder bolagen sedan 2008.

2018 spelades totalt 455 filmer in i delstaten, långt fler än vad som spelades in i Hollywoodstaten Kalifornien, exempelvis filmer och tv-serier som The walking dead, Black panther, Hunger games, Avengers: Infinity war och Insatiable. Alla dessa produktioner inbringade många miljarder kronor till den lokala ekonomin och gav nya jobb.

Men nu börjar Hollywood ställa politiska krav för att fortsätta sitt engagemang i Georgia. Utan att fästa avseende vid folkviljan eller de folkvalda politikerna i delstaten kräver underhållningsprofitörerna att den föreslagna abortlagstiftningen stoppas.

I slutet av mars skrev 50 skådespelare (bland andra Alyssa Milano, Ben Stiller, Mia Farrow, Don Cheadle, Amy Schumer och Alec Baldwin) ett öppet brev till Georgias guvernör där de skrev att de inte ”med gott samvete kan rekommendera industrin att fortsätta att vara verksam i Georgia om abortförbudet blir lag”.

Två månader senare meddelade Reed Morano, som ska regissera Amazon-serien The power, att planerna på att spela in serien i Georgia avbryts. Även Kirsten Wiigs kommande komedi ändrar inspelningsplats efter att abortförbudet skrevs under.

Senast i raden att uttrycka sitt missnöje över Georgias abortlagar är produktionsbolaget Netflix. Ted Sarandos, bolagets innehållschef, uppgav under måndagen att de överväger att sluta filma i Georgia om lagen träder i kraft.

Skulle fler stora filmbolag följa Netflix exempel finns det anledning för de styrande i Georgia att oroa sig för delstatens ekonomi.

Värt att notera är att de judedominerade Hollywoodbolagen inte har framfört någon kritik mot de nya abortlagarna i delstaten New York som gör det lagligt att abortera barn ända till dagen för barnets födelse.

Källor:
Netflix May ‘Rethink’ Georgia if Abortion Law Takes Effect
Hollywood Invested Big in Georgia. A New Abortion Law Is Causing Some Tensions.


  • Publicerad:
    2019-05-29 11:55