Hovrätten ändrar beslut att tidsbestämma Jackie Arklövs livstidsstraff
INRIKES • Den så kallade Malexandermördaren Jackie Arklöv fick i somras sitt livstidsstraff tidsbestämt. Men nu river Göta hovrätt upp beslutet.
Det var i maj 1999 som Jackie Arklöv tillsammans med Andreas Axelsson och Tony Olsson rånade Östgöta Enskilda Bank i Kisa. Under den efterföljande polisjakten skottskadades Axelsson och polismännen Olle Borén och Robert Karlström sköts till döds på nära håll av sina egna tjänstevapen.
Alla tre gärningsmän var i olika grad övertygade och organiserade nationalsocialister – inklusive den icke-vite Arklöv – vilket bidrog till den politiska och mediala hetsen mot oliktänkande kring millennieskiftet. Arklöv hade dessutom bakgrund som legosoldat i kriget i Jugoslavien.
Alla tre dömdes till livstids fängelse för polismorden, trots att domstolen inte kunde klargöra vem som skjutit poliserna. Inte ens när Arklöv 2001 erkände att det var han som sköt poliserna fick Axelsson, som hela tiden nekat till mordanklagelserna, någon resning.
Sedan dess har dock både Andreas Axelsson och Tony Olsson, numera Tony Byström, fått sina straff tidsbestämda. Axelsson frigavs 2022 medan Byström frigavs i september.
Som Nordfront rapporterade i juni fick slutligen även Jackie Arklöv sitt livstidsstraff tidsbestämt. Örebro tingsrätt beslutade då att Arklövs straff omvandlas till 41 års fängelse, vilket innebar att han skulle kunna friges tidigast 2026.
Men nu har Göta hovrätt upphävt beslutet, som överklagades av åklagaren. I beslutet lägger hovrätten stor vikt vid att Rättsmedicinalverket så sent som 2020 gjort en bedömning att risk för återfall i brottslighet för Arklöv var fortsatt hög och att ett ”tidigare fastställt antisocialt personlighetssyndrom” med ”flera psykopatiska drag” fortfarande var relevant hos den morddömde.
Att ett nytt utredningslag hävdar att risken för återfall är låg hos Arklöv bara tre år senare spelar enligt hovrätten ingen roll. Detta eftersom man inte kommit med några ”robusta skäl” till att man gör en så radikalt annorlunda bedömning.
”Som Socialstyrelsen angett saknas det nämligen till en början en närmare analys i frågan om hur de utpekade gynnande omständigheterna kunnat leda till slutsatsen att återfallsrisken numera är låg”, skriver domstolen.
Dessutom lägger man vikt vid att det till skillnad från vid utredningen 2020 denna gång saknades specialister i psykiatri och rättspsykiatri som har kompetens nog att ändra bedömningen.
På grund av detta anser Göta hovrätt att det för närvarande ”föreligger ett absolut hinder mot att omvandla livstidsstraffet till ett
tidsbestämt straff”. Jackie Arklöv har fram till den 14 februari på sig att överklaga beslutet.