INRIKES Då han avtjänat två tredjedelar av sitt fängelsestraff för sin inblandning i de så kallade Malexandermorden 1999 har Andreas Axelsson släppts fri.

Det var i maj 1999 som Andreas Axelsson tillsammans med Jackie Arklöv och Tony Olsson rånade Östgöta Enskilda Bank i Kisa. Under den efterföljande polisjakten skottskadades Axelsson och polismännen Olle Borén och Robert Karlström sköts till döds på nära håll av sina egna tjänstevapen.

Alla tre gärningsmän var i olika grad övertygade och organiserade nationalsocialister, vilket bidrog till den politiska och mediala hetsen mot oliktänkande kring millennieskiftet.

I kontroversiella domar i både tingsrätt och hovrätt kom alla tre misstänkta att dömas för polismordet, trots att domstolen inte kunde klargöra vem som skjutit poliserna. Inte ens när Arklöv 2001 erkände att det var han som sköt poliserna fick Axelsson, som hela tiden nekat till mordanklagelserna, någon resning.

2020 beslutade dock Örebro tingsrätt att omvandla Axelssons livstidsstraff till 35 års fängelse. Eftersom Axelsson nu har avtjänat två tredjedelar av fängelsestraffet har han blivit villkorligt frigiven, uppger Corren.

”Samstämmiga omdömen visar att Andreas Axelsson deltagit med intresse i programverksamhet, arbete, studier och annan sysselsättning som har erbjudits honom”, skrev Kriminalvården i ett yttrande 2020 när livstidsdomen omvandlades till ett tidsbestämt straff.

Även Tony Olsson (numera Tony Byström) har fått sitt livstidsstraff omvandlat till ett tidsbestämt straff och förväntas friges under nästa år. Jackie Arklöv har dock trots flera ansökningar alltjämt kvar sitt livstidsstraff.

Av de tre så kallade Malexandermännen är det endast Andreas Axelsson som inte offentligt tagit avstånd från sin nationalsocialistiska övertygelse.