NORDFRONT Martin Saxlind summerar Nordfronts verksamhet i april 2024.

Månaden som gått

I Månaden som gått summerar chefredaktören Nordfronts arbete den gångna månaden och resonerar kring hemsidans utveckling.

Förra månaden publicerade Nordfront 203 artiklar, i snitt blir det 6,7 per dag.

April betyder förstås också att Nordfront levererade det årliga aprilskämtet.

För egen del hann jag utöver de vanliga Radio Nordfront-sändningarna gästa WarStrike och medverka i Bellum, där vi intervjuade Jerry Olsson.

Simon Holmqvist skrev bland annat om hur Ryssland i takt med att kriget alltmer verkar gå deras väg kommer erbjuda sämre fredsvillkor till Ukraina. För den som vill följa kriget dag för dag rekommenderade Holmqvist kanalen Military Summary på Youtube när vi diskuterade intressanta kanaler och poddar i Radio Nordfront. Jag har också börjat följa den kanalen för att få en bild av hur kriget fortskrider och när det kan tänkas ta slut.

Även om Ukraina-kriget är en stor tragedi lever vi i historiskt intressanta tider. Några nyheter som visar hur den gamla, post-1945-världsordningen håller på att falla eller åtminstone luckras upp:

Marcus Hansson började i april publicera en serie artiklar om Malcolm X, en udda men ändå intressant person.

Peter Andersson skrev två viktiga artiklar. En positiv artikel som reflekterade över fördelarna med att leva på landsbygden och en mer mörk artikel om de omedelbara konsekvenserna av Tysklands nederlag i andra världskriget.

Det våras för Motståndsrörelsen

En sak som verkligen märktes i april är att Nordiska motståndsrörelsen vaknat till liv under våren.

Efter månadsskiftet publicerade vi en artikel om aktivism i motståndsfästet Jönköping, även om just den aktionen tekniskt sett hade ägt rum under påskhelgen i slutet av mars.

Näste 1 levererade sedan årets bästa och mest folkliga aktion när de städade upp en illegal bosättning som illegala invandrare byggt i Stockholm.

Detta följdes snabbt upp med en lyckad blixtdemonstration i Göteborg, där Motståndsrörelsens nye ledare, Fredrik Vejdeland, för första gången talade offentligt sedan ledarbytet.

Sist men inte minst skrev vi på Nordfront om en medialt uppmärksammad offentlig aktion i Kalmar.

En mer utförlig rapport om organisationens verksamhet i april finns som vanligt att läsa på Motståndsrörelsen.se.

Nationalism

Som vanligt bevakade Nordfront inte bara Motståndsrörelsen utan skrev även om andra organisationer och aktivisters förehavanden.

Från Finland kunde vi bland annat uppmärksamma att Helsingfors hovrätt dömde fem personer för att ha demonstrerat med för starkt nationalistiska symboler på sina flaggor. Vi rapporterade även om det juridiska fulspelet där Blåsvarta Rörelsen (Sinimusta Liike) avregistrerades som parti.

Hemma i Sverige intervjuade vi kort Gustav Kasselstrand (AfS) när Glenn Hysén hade tagit avstånd från Alternativ för Sverige efter att han hade gjort reklam för deras 1 maj-möte i Göteborg. För egen del var jag villig att ta AfS:s parti i det fallet då Hysén, i egenskap av att han faktiskt är en svensk man, ändå har en plikt att stå upp för Sverige och hade kunnat säga att det är bra att lyssna på alla partier istället för att pudla som han gjorde. Huruvida han visste vad han gjorde reklam för eller inte kan det vara hugget som stucket, men när AfS körde samma grej med Victoria Silvstedt denna månad tycker jag att det börjar se dåligt och otrovärdigt ut.

En Nordfront-reporter deltog även på demonstrationen mot SVT och demonstrationen mot DCA-avtalet som ägde rum samma helg.

Slutligen skrev vi två nyheter som berörde angrepp mot den nationella rörelsen. Den ena nyheten var ett uttalande från Der Dritte Weg som berättade att en av deras aktivister trots att han ensam överfölls av sex beväpnade vänsterextremister lyckades orsaka två av rödingarna betydande skador. Den andra nyheten var att Det Fria Sveriges nya hus i Skåne eldades upp av vänsterextremister.

Christian Peterson 🤠

En person som förtjänar en egen rubrik här är alternativmedieprofilen Christian Peterson. I början av månaden avslöjade han att han har odlat en personlig relation med Expo-somaliern Bilan Osman. Tack vare detta kunde Peterson släppa en inspelning där Osman bekräftar att förrädaren Pavel Gamov upprepade gånger varit in på Expos redaktion och haft hemliga möten med juden Jonathan Leman.

Även om alla redan visste att Nordfronts avslöjande av Gamovs goleri från 2021 var välgrundat och korrekt blev detta spiken i kistan som totalt undanröjer alla tvivel. Kasselstrand behagade också för första gången att kommentera detta offentligt och försvarade sig med att det inte finns några ”indikationer” på att Gamov – som alltså bevisligen har sålt ut nationalister till Expo sedan 2015 – efter att han lämnat SD och engagerat sig i AfS har läckt något medlemsregister till Expo eller andra fiender. Vi får väl hoppas att det är så.

Slutligen kan här nämnas att det obehagliga AFA-fettot Mathias Wåg spred den tyska terrorgruppen AFA:s uppmaningar att söka upp och konfrontera Peterson när han var i Tyskland för att bedriva journalistik.

Bullförintelsen i Gubbängen

Här kommer vi då också in på historien om attacken mot VPK-mötet i Gubbängen – där Mathias Wåg (AFA) och Expo skulle föreläsa om antifascism, vilket är en eufemism för social och fysisk terror mot människor som inte delar vänsterextremisternas åsikter. Vi skrev flera artiklar om detta:

Många nationalister och ”högerdebattörer” har fördömt våldet i Gubbängen, ibland med mellanmjölks-tillägget att det vore bra om andra sidan då också fördömde när AFA och andra vänsterextremister gör liknande eller mycket värre saker. Min personliga inställning är att jag inte fördömer något våld som riktas mot vänsterextremister som stödjer terror och trakasserier mot nationalister, tvärtom tycker jag att det är välförtjänt – även om jag förstås inte uppmanar någon att bryta mot lagen utan bara för ett moraliskt resonemang här. Antikommunism är självförsvar. Antifascism är terrorism. Och Mathias Wåg är en horunge.

Mordet på Mikael

Den verkliga tragedin i april var förstås mordet på Mikael, en 39-årig familjefar som var på väg till badet med sin son när han framför sonens ögon blev ihjälskjuten av kriminellt pack som alla förstår kommer från någon ”icke skidåkande nation”.

Vi publicerade två kommenterande artiklar om mordet:

Blandade inrikesnyheter

Som vanligt hade vi ett brett urval av nyheter på hemsidan i april. Några av inrikes rubrikerna som stack ut ur mängden var dessa:

Israel: Chutzpah, bakslag och censurkrav

Avslutningsvis hade vi flera nyheter kopplade till Israel och sionisternas växande problem:

Rekommenderad läsning