INRIKES. Efter att ha haft oetiska kontakter med säkerhetsbranschen har Peter Hultqvists pressekreterare avslutat sin anställning – med en fallskärm på hela 636 000 kronor.

Försvarsminister Peter Hultqvists pressekreterare Marinette Nyh Radebo avgick nyligen efter att det avslöjats att hon hållit föredrag för säkerhetsföretag om hur den politiska processen kan påverkas. Detta är enligt Försvarsdepartementet inte i riktlinje med departementets etiska riktlinjer, men enligt DN godkändes föredraget av departementets högsta ledning.

Den före detta pressekreteraren ska även ha bokat in försvarsministern på seminarier som anordnats av Försvarspolitisk Arena, ett företag hon själv drivit men som nu drivs av hennes make och barn. Företaget drevs av Radebo fram tills 2015, innan det överläts till familjen. Detta är något som enligt Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt, ser som ”klockrent jäv”:

— Hon har sett till att företaget får vinning och använt sig av sin chef och vinningen går till hennes man. Mer komplicerat än så är det inte och då är det jäv.

Radebo menar dock själv att hon inte har bestämt vilka seminarier försvarsministern ska besöka, medan Hultqvist menar att det är hon som skött bokningarna.

Efter att ha avslutat sin tjänst som försvarsministerns pressekreterare kommer Marinette Nyh Radebo enligt ett avtal få ett avgångsvederlag på hela 636 000 kronor.

Källor:
Hultqvists pressekreterare fick fallskärm på 636 000
Professor om försvarsministerns medarbetare: ”Korruption och klockrent jäv”
Hultqvists stab godkände kontakter med försvarsindustrin 


  • Publicerad:
    2018-08-29 21:00