INRIKES. Under natten till måndagen ska 100 bilar ha skadats i samband med nya bilbränder i Uppsala. Händelsen rubriceras som mordbrand.

Det var under natten till måndagen som polis och räddningstjänst larmades till ett parkeringsgarage på Atterbomsgatan i Uppsala med anledning av en brand som misstänks ha varit anlagd. Händelsen, som rubriceras som mordbrand, ska ha skadat runt 100 bilar i garaget.

— Det är två som brunnit men garaget innehöll kring 100 bilar som är mer eller mindre värmeskadade, säger Bosse Eriksson, räddningsledare vid räddningstjänsten i Uppsala.

Ingen ska ha kommit till skada i samband med händelsen och branden ska inte ha spridit sig utanför garaget. Enligt polisen kan det finnas kopplingar till tidigare bränder som skett i Uppsala.

Det var den 13 augusti som det började komma rapporter om bilbränder på flera platser i Västsverige. Enligt räddningstjänsten hade ungefär 80 bilar brunnit eller vandaliserats. Efter händelsen sa polisen att de aldrig har varit med om något liknande och det har spekulerats i att attackerna kan ha varit samordnade.

Den vänsterpartistiske rasfrämlingen tillika riksdagsledamoten Daniel ”Lipsillen” Riazat gick efter händelsen ut på Twitter och skrev att han ”inte skulle bli förvånad” om det var ”högerextremister” som låg bakom bakom bränderna. Sex personer har dock gripits och häktats misstänkta för delaktighet i bränderna och tre av dessa har visat sig vara rasfrämlingar.

Källor:
100 bilar skadade i mordbrand
Uppåt 100 bilar skadade i brand – polisen letar koppling till tidigare bilbränder


  • Publicerad:
    2018-08-21 06:00