CENSUR SD:s ljusreklam inför kyrkovalet har tagits bort från entrén till Ica Maxi i Västerås. Affären hänvisar till en policy som ej medger politiska budskap – och som ska ha missförståtts av uthyrningsföretaget.

Med anledning av söndagens kyrkoval betalade Sverigedemokraterna för reklam förevisad på ljusskyltar vid entrén till Ica Maxi i Västerås. I strid mot ingånget avtal tog sedan butiken bort reklamen.

Butiksföreståndaren Daniel Kvist hänvisar till ett misstag begånget av företaget som saluför ljusreklamen.

SD:s ordförande i Västerås Erik Johansson uppger sig emellertid ha indicier om att kunder krävt reklamens avlägsnande:

— Jag tycker det är skrämmande först och främst att någon eller några kan bete sig på ett sådant sätt att ICA-butiken känner sig tvingad att släcka ner våran annons som vi enligt avtal skulle få ha uppe till valdagen. Det verkar som att det har kommit in klagomål eller någon form av hotbild mot ICA. Jag tror inte att det är någonting i själva budskapet utan att det är just det att det står Sverigedemokraterna som gör att någon eller några i samhället blir väldigt upprörda. Det är ju rent demokratiförakt att inte tåla att se andra partiers logotyper förutom det parti som man gillar själv, säger Johansson till Sveriges Radio.

ICA-handlaren Daniel Kvist förnekar dock att det skulle ha förekommit klagomål från kunder och hänvisar istället till sitt företags policy, som ska ha missförståtts av uthyrningsföretaget:

— Det är ganska enkelt egentligen. Det var inte för att det var Sverigedemokraterna, utan för att vi har en policy som säger att vi har inga politiska budskap på våran skärm. Det var därför den togs bort helt enkelt. Vi har inte hört någonting alls från våra kunder faktiskt.

Ica Maxi har missgynnat SD förut

Det är inte första gången som Ica Maxi och SD trätar. 2013 drog till exempel Ica Maxi Kristianstad in sin sponsring av en lokal idrottsblogg med hänvisning till att SD sponsrade samma blogg.

SD:s dåvarande partisekreterare Björn Söder svarade då med att uppmana SD-sympatisörer att bojkotta Ica Maxi i Kristianstad:

— Ica Maxi i Kristianstad har tydligen beslutat att upphöra med att sponsra en lokal idrottsblogg i protest mot att Sverigedemokraternas logga fanns bland sponsorerna och man vill inte synas vid denna. För min egen del kommer jag från och med nu inte spendera en krona hos Ica Maxi i Kristianstad utan istället handla hos en annan butik, sa Söder då till Nyheter24.

På sin Facebooksida skrev Söder i samma veva:

"I Kristianstad röstade 12,25 % av invånarna på SD i förra valet och fler lär det vara nu. Dessa väljare, som utgör mer än var tionde i Kristianstad, bör kanske framöver tänka på vilken affär de handlar i och istället välja en annan? Har man problem med att synas tillsammans med SD:s logga under ett sponsoravsnitt på en lokal idrottsblogg behöver man ju inte ha våra pengar heller…”

Det återstår att se om SD även den här gången kommer att uppmana sina anhängare till motåtgärder mot Ica Maxi.