INFRASTRUKTUR. Vägnätet förfaller. En granskning som utförts av P4 Malmöhus och Sveriges Radios trafikredaktion visar att tio procent – drygt 15 000 mil – av det statliga vägnätet är i dåligt skick.

Drygt 15 000 mil av det statliga vägnätet är i dåligt skick. Genrebild. Foto: Pxhere (Public Domain).

I en granskning som utförts av P4 Malmöhus och Sveriges Radios trafikredaktion visas att en stor del av det statliga vägnätet är i dåligt skick.

På tio procent av landets vägar – drygt 15 000 mil av det statliga vägnätet – är beläggningen så ojämn att Trafikverket bedömer att vägen är i dåligt skick.

Den största andelen dålig väg finns i Västernorrland. Här är femton procent av vägarna i dåligt skick.

När Anna Olofsson Frestadius som bor i jämtländska Offerdal var föräldraledig och inte kunde rulla en barnvagn längs den statliga vägen utanför sitt hus startade hon ”Vägupproret”.

Det har emellertid inte hänt mycket och nu har Anna fått sitt andra barn utan att vägen förbättrats.

— Jag har skrivit till statsministern flera gånger och till landsbygdsministern och finansministern. Alla håller med om att det inte ska vara så här. Men där någonstans slutar det, säger Anna.

Statsminister Stefan Löfven (S) har istället för att till exempel stärka infrastrukturen valt att skänka bort hundratals miljarder euro av skattebetalarnas pengar i och med att han vek sig för EU:s krav att inom den allt mer överstatliga unionen omfördela pengar från hårt beskattade arbetare i norr till andra länder som misskött sin ekonomi.

I våras bestämde riksdagen att Sverige skulle betala av Somalias riksskuld till Internationella valutafonden. Somalia fick dessutom 841 miljoner kronor i bistånd från Sverige under 2019.

När svenska skattebetalares hårt intjänade pengar går till andra länder så blir det inte mycket över till svensk infrastruktur och underhåll av det statliga vägnätet.


  • Publicerad:
    2020-07-25 14:15