EU. Stefan Löfven vek under nattens förhandlingar om EU:s stödpaket ner sig helt. Svenska skattebetalare ska därmed skuldsättas för att vara med och dela ut 390 miljarder euro i bidrag till länder med lägre pensionsålder och lägre skatter än de själva.

Stefan Löfven vek ner sig helt och låter nu svenska skattebetalare betala. Fotomontage: EU2017EE Estonian Presidency (CC BY 2.0) / Pixabay (Public Domain).

I nattens förhandlingar om EU:s skyhöga bidragspaket till Sydeuropa svek Stefan Löfven (S) sina egna ord om att skona svenska skattebetalare och vek ner sig fullständigt. Därmed får Sverige en markant högre EU-avgift – vilken ökar med sex miljarder kronor till 45 miljarder kronor per år – och ska även vara med och dela ut ett jättelikt bidrag om 390 miljarder euro till Grekland och Italien med flera medlemsländer.

Sverige har redan ekonomiska problem inom ett flertal områden som äldreomsorgen, sjukvården, skolväsendet, försvaret och polisen men kommer nu att låna upp pengar som sedan ska ges i bidrag till ”krisdrabbade” länder med lägre pensionsålder och lägre skatter än de hårt tyngda svenskarna.

Stefan Löfvens egna ord före toppmötet: ”Regeringen är mycket kritisk till att så mycket som över 5.000 miljarder kronor ska lånas upp av EU för att sen ges i bidrag till medlemsstater utan krav på återbetalning, och då skickar man ju notan till framtidens skattebetalare”.

Löfvens förhandlare Paula Carvalho Olovsson är ändå försiktigt positiv. Hon pekar på att hon valde att driva på för att mottagande länder ska ha ”höga klimatambitioner” och ”rätt värdegrund” för att få bidrag .

Sverige vill på så sätt villkora bidraget så att politisk korrekthet ska kunna tvingas fram i länder som Polen och Ungern. För att få igenom detta så gick man alltså med på att acceptera bidragsdelen.

— Vi får in en mekanism som gör att länder inte kan få ut pengar ur EU:s budget eller ur det här återhämtningspaketet om man inte följer rättsstatens principer. För att vi ska få igenom det här så kommer vi att vara tvungna att acceptera en bidragsdel, sade Carvalho Olovsson.

Hittills har länderna som ingår i unionen varit fristående där bara EU-avgiften varit gemensam del. I och med nattens beslut som innebär ett paradigmskifte får EU-kommissionen rätt att trycka något som påminner om egna statsobligationer och skuldsätta var och en av unionens skattebetalare. Detta utan hänsyn till att pengarna ska användas av länder med lägre skatter än Sverige, som Italien, Grekland, Spanien och Portugal.


  • Publicerad:
    2020-07-21 11:55