MEDIA. Ingrid Carlqvist har avbrutit sitt samarbete med den kontroversiella tankesmedjan Gatestone. Hon menar att Gatestone hindrade henne från att skriva vissa saker.

ingrid gatestone

Ingrid Carlqvist har tidigare arbetat som journalist och bland annat varit chefredaktör för den islamkritiska tidningen Dispatch International i Sverige. Numera är hon antagligen mest känd som en av programledarna i den invandringskritiska podcasten Ingrid & Conrad.

Efter att en lyssnare tidigare i år tipsade Radio Nordfront om att Carlqvist arbetade åt den sionistiska tankesmedjan Gatestone Institute togs detta upp i avsnitt 64 av Radio Nordfront, som en kritisk nyansering då Carlqvist tidigare fått beröm i programmet. Nordfronts radioinslag väckte en hel del reaktioner bland annat på Flashback där många var kritiska till Gatestone.

Det var dock först efter att Carlqvist sagt att hon i ett kritiskt läge skulle vara beredd att samarbeta med nationalsocialistiska Nordiska motståndsrörelsen för att rädda Sverige som det verkar ha börjat hända saker bakom kulisserna. Carlqvist förankrade sitt resonemang historiskt genom att hänvisa till andra världskriget där danskar som var motståndare till både kommunism och nationalsocialism ändå valde att alliera sig med danska kommunister för att bekämpa den tyska ockupationen. Trots att Carlqvist alltså inte tog ställning för den nationalsocialistiska ideologin, verkade utspelet ha varit kontroversiellt då det snabbt därefter meddelades att hon skulle sluta som radioprogramledare för att fokusera helt på arbetet med Gatestone.

Efter ett kort uppehåll från radion dök dock Carlqvist återigen upp i podden och från Gatestones sida meddelades det att tankesmedjan stod bakom de artiklar Carlqvist tidigare skrivit åt dem, men att de numera inte har något som helst samröre med henne. Ett uttalande som lätt kan tolkas som ett försiktigt avståndstagande.

I Ingrid & Conrad-avsnittet som kan höras här ovan förklarade Carlqvist för snart två veckor sedan att hon alltid värnat sin journalistiska frihet och att Gatestone begränsade den.

— När det handlar om de viktigaste sakerna i vårt samhälle, då är det bara så att jag är stenhård. Och jag hade stor frihet på Gatestone, men så kom vi till en punkt där jag hindrades från att skriva vissa saker. Och då bestämde vi oss – jag och Gatestone – att det var dags att gå skilda vägar, sa Carlqvist i programmet.

Exakt på vilket sätt hon var begränsad av Gatestone kunde Carlqvist inte gå in på av hänsyn till att hon hade ett kontrakt med stiftelsen som förbjöd henne från att uttala sig om det. När Nordfront kontaktar Carlqvist ger hon samma svar och lägger till att folk får dra sina egna slutsatser om vad som hände mellan henne och Gatestone.

För mer information om Gatestone – lyssna på Radio Nordfront-inslaget här nedan:


  • Publicerad:
    2016-09-14 13:10