UTRIKES. Israels nya mur ska gå från Medelhavet till Hermonberget i öster för att skydda landet mot ”terrorister” från Libanon. Men muren är också en bricka i spelet att lägga beslag på olja och gas i Levantsänkan.

Israels mur mot Libanon.

Israels norra militära distrikt har påbörjat byggandet av en betongmur mot gränsen till Libanon. Muren ska sträcka sig från Medelhavet i väster till områdena runt Mount Hermon i öster. Israel började först bygga en mur mot Libanon redan efter judarnas seger i andra världskriget, när Israel bildades 1948.

Den nya muren kallas av israelerna för ”säkerhetsstaket”, nödvändigt för att ”skydda sig” mot det ”fientliga” Libanon. Muren är tänkt att byggas enligt den modell av aktiva skydd som Israel använder för att stänga in palestinier i av Israel ockuperade områden. Gränsskyddet har avancerade elektroniska övervakningssystem och sensorer som känner av om främlingar från Libanon är i närheten av dem.

Libanons försvarsråd har beordrat trupper att slå tillbaka varje form av israeliskt inkräktande på libanesiskt territorium.

Tidigare har Libanons president Michel Aoun sagt att Libanon försöker motverka Israels giriga geopolitik både till land och till havs, där denna mur är en viktig komponent. Aoun anser att muren kommer förenkla för Israel att stjäla olje- och gasfyndigheter som finns i området. Israels försvarsminister Avigdor Lieberman har tidigare sagt att Libanon har lagt ut utvinning av Medelhavets östra fyndigheter på anbud till ett internationellt konsortium, men att denna tillhör den judiska staten. Detta påstående avvisas av Libanon.

Olje- och gasfälten i Levantsänkan upptäcktes 2009 av företag baserade i USA. Två libanesiska plattformar i detta Medelhavsområde ligger nu inom en triangel av havsområde som den judiska terrorstaten påstår sig äga.

Källor:
Israeli border wall to Lebanon
Israel’s greed fuels border wall towards Lebanon
Derek Drilling of Israel: Natural gas and oil in the Levant Basin


  • Publicerad:
    2018-02-09 19:10