Israels två högst uppsatta rabbiner, Yona Metzger och Shlomo Amar, kräver att Europeiska Unionen ska kväsa den växande antisemitismen i Europa.

3835886852

De två rabbinerna, som är Israels så kallade chefsrabbiner sedan 2003, har skrivit ett brev till Europeiska rådets ordförande Herman Van Rompuy. I brevet kräver de en utnämning av en ny kommitté som ska undersöka omfattningen av Europas antisemitism samt lägga fram konkreta förslag för att förinta den. Rabbinerna skriver i brevet:

”Som ledare av det Europeiska rådet ser vi dig som den mest kapable och bäst lämpade för att jobba med att övervinna denna sjukdom och återinföra lugn och ro för Europas judar. Snälla agera.”

Brevet skickades till Van Rompuy efter en händelse tidigare i januari då en ung judisk man klädd i den yeshiviska skolans traditionsenliga kläder blev misshandlad av upp till 15 muslimer i den italienska staden Venedig. I brevet skriver rabbinerna följande:

”Vi är rädda för att den senaste attacken, i vilken en ung judisk man fick betala priset för att han valde att gå öppet klädd som en yeshiva-pojke, visar på ett fundamentalt problem.”

De påstår vidare i brevet att antalet attacker mot judar har ökat drastiskt sedan skjutningen på en judisk skola i Toulouse där sex människor dödades:

”Denna allvarliga incident följer i ett spår av händelser under det senaste året, vilka möjligtvis visar en trend av kraftigt ökande antisemitism tvärsöver Europa.”

De avslutar sedan brevet med en uppmaning att Europa inte ska glömma sitt ansvar för ”Förintelsen”:

”Minnet av de mördade i den europeiska ”Förintelsen” har inte glömts bort, och läxorna har blivit lärda: Man kan inte längre hålla tyst när judiskt blod flyter.”


  • Publicerad:
    2013-01-23 14:39