KULTUR. Juden Gene Simmons från hårdrocksbandet Kiss har sökt patent på det så kallade hårdrockstecknet. Enligt gängse historieskrivning var det dock Ronnie James Dio som började använda det i hårdrockssammanhang.

Juden Gene Simmons hävdar att han ”uppfann” hårdrockstecknet och vill nu ha patent på det…

Det så kallade hårdrockstecknet, med andra ord när man håller upp pek- och lillfingret (ibland även tummen) men knyter resten av näven, började enligt gängse uppfattning användas av hårdrockssångaren Ronnie James Dio på 70-talet.

Handgesten är ett gammalt sydeuropeiskt sätt att beskydda sig från onda krafter och kallas i Italien för Corna. Det användes traditionellt genom att man pekade mot någon som man ville beskydda sig emot med pek- och lillfingret. Dio ska ha lärt sig tecknet av sin italienska farmor och sedan tagit med sig det till hårdrocksvärlden, där det på svenska kom att bli känt som ”hårdrockstecknet” eller ”djävulstecknet”.

Nu försöker dock juden Gene Simmons från hårdrocksbandet Kiss att söka patent på handgesten då han menar att det var han som ”uppfann” den 1974.

… men i verkligheten är det en uråldrig sydeuropeisk handgest som använts för att mota bort onda krafter. Enligt gängse uppfattning var det den italiensk-amerikanske hårdrockssångaren Ronnie James Dio från bland annat Rainbow och Black Sabbath som började bruka tecknet i hårdrockskretsar.

Simmons har redan skrivit till den amerikanska motsvarigheten till Patent- och registreringsverket och vill med detta reglera hur andra artister får tillåtelse att använda sig av gesten.

Ronnie James Dio lever inte längre och kan därmed inte kommentera Simmons senaste utspel, men tidigare har både han och andra hånat Simmons när han har försökt framställa sig som handgestens upphovsman.

Vad gäller sin egen roll i att popularisera hårdrockstecknet hade han också en något mer ödmjuk inställning än Simmons:

— Jag tvivlar starkt på att jag skulle vara den första som någonsin gjorde det. Det vore ungefär som att hävda att jag uppfann hjulet. Säkerligen gjorde någon annan det vid någon annan tidpunkt. Jag tror hellre man kan säga att jag gjorde det trendigt. Jag använde det så mycket och hela tiden att det blev mitt varumärke, berättade Dio under en intervju från 2001.

Angående att Simmons skulle ha uppfunnit tecknet ska Dio ha sagt:

— Gene Simmons säger att han uppfann det. Visst, han uppfann andning och skor och allt annat också.

Ifall juden Simmons lyckas med att varumärkesskydda gesten som används av miljontals hårdrock- och metalfans världen över återstår att se.

Källor:
Gene Simmons vill varumärkesskydda djävulstecken
Gene Simmons tries to trademark ‘devil horns’ rock hand gesture
Sign of the horns (Wikipedia)


  • Publicerad:
    2017-06-15 19:20