MATLAGNING Daniel Olofsson har grävt i skafferi och kyl och hittat på en egen maträtt inspirerad av både samurajer och kamikaze-piloter.

Samurajer, ninjor, sumobrottare, geishor och kamikaze-piloter, det finns mycket intressant i den japanska kulturen och historien. Jag personligen är väldigt fascinerad av just samurajer. De levde efter väldigt enkla och ärofyllda regler där det var viktigt att sätta värde i varje ögonblick och alltid vara förberedd på döden, samurajens ständiga följeslagare.

Empty-handed I entered the world
Barefoot I leave it.
My coming, my going
Two simple happenings
That got entangled.

Japansk dödsdikt från 1360.

En intressant detalj om just döden är att samurajerna hade vita kläder när de skulle begå seppuku, det rituella självmordet som en äkta samuraj skulle genomgå om han bröt sin hederskod på något vis. Men även vid begravningar klädde man sig i vitt. Detta har dock ändrats med åren och japanerna har övergått till att bära svarta kläder vid begravningar.

En annan intressant sak med samurajer är att filmer på temat ofta har väldigt många likheter med westernfilmer och det finns till och med många exempel på där Hollywood har tagit en japansk förlaga och spelat in en egen version. Ett exempel är Yojimbo-Livvakten från 1961 som sedan spelades in av Hollywood och blev För en handfull dollar 1964 med självaste Clint Eastwood i huvudrollen. Även om man tycker att Klintan är hård, hamnar han dock i skuggan av den japanska skådespelaren Toshiro Mifune som gör samma roll i originalet. Den stenhårde Mifune tjänstgjorde faktiskt i det japanska flygvapnet under andra världskriget vilket för oss raskt tillbaks till ämnet: Min kamikazegryta.

Toshiro Mifune, hårdare än Clint Eastwood.

Idag tänkte jag vara lite mer äventyrlig och experimentell än i vanliga fall och hitta på en helt egen maträtt. Och då det är många typiskt japanska ingredienser i denna, plus att man gör den stark, får den det passande namnet Kamikaze-gryta då chilin och vitlöken är tänkt att bli som en smakexplosion i munnen.

Man behöver: 2 kastruller, kniv, skärbräda

Förberedelser: 2-24 timmar

Tillagningstid: Ca. 40 minuter

Ingredienser för 4-6 portioner:

  • 500 gram rimmat sidfläsk
  • 500 gram kyckling, gärna kycklinglårfilé
  • 2 stora gula lökar
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 stor burk creme fraiche
  • 2 burkar bambuskott
  • 8-10 stjälkar selleri
  • 300 gram svartkål
  • Matolja
  • Soja
  • svartpeppar
  • vitlök
  • chili
  • Ris, pasta eller potatis

Gör så här:

  • Skär fläsket och kycklingen i stora tärningar och lägg i en bunke.
Rimmat sidfläsk i rejäla bitar.
  • Blanda ner 1 dl matolja, ½ dl soja och en tesked svartpeppar. Pressa ner 2-3 vitlöksklyftor och tillsätt en matsked chiliflingor eller annan chili. Här kan jag tipsa om att det finns många spännande och roliga färdigblandade burkar med chili och vitlök i de flesta svenska butiker under hyllan ”asiatiskt” som fungerar utmärkt i maträtter som denna. Jag personligen använde mig av just en sådan när jag gjorde den här rätten och jag var mycket generös med doseringen.
  • Rör ihop alltsamman och låt stå i kylskåpet. Här rekommenderar jag minst 2 timmar, men ju längre man väntar ju bättre blir det. Har man tid kan man med fördel göra det här dagen innan och låta marinaden dra in ordentligt.

Matlagningen:

  • Lägg det marinerade fläsket och kycklingen i en stor het gryta. Stek tills det fått färg. Om man ska äta potatis till kan man börja koka upp vattnet till den samtidigt.
Nu börjar fläsket och kycklingen bli klara.
  • Hacka lökarna och blanda ner i grytan, lägg på ett lock och låt smakerna förenas i ca. 10 minuter.
Löken, även den i rejäla bitar.
  • Blanda sedan ner krossade tomater, creme fraiche och bambuskott. Låt koka ihop i några minuter.

  • Skär sedan svartkålen i breda strimlor, skär sellerin i bitar och blanda ner i grytan och lägg på locket igen. Tänker man äta pasta eller ris till kan man börja koka det nu.
Krispig selleri passar bra i grytan så man kan ta med rejält mycket.
  • När pastan har nån minut kvar kan man smaka av grytan, om det ska vara en riktig kamikazegryta bör chili och vitlöksmaken vara stark och framträdande och explodera likt ett kamikazeplan i munnen, om inte, pressa ner mer vitlök och rör ner mer chili eller nån tesked ur specialburken som jag tipsade om för marinaden tidigare. Tycker man den är osalt kan man hälla i mer soja.

  • När pastan börjar vara klar kan man ta någon matsked av pastavattnet och blanda i grytan då stärkelsen även fungerar som redning. Har den dock blivit väldigt lös kan man bli tvungen att göra en redning. Vissa kycklingsorter är som bekant fullproppade med vatten vilket kan göra även den mest ambitiösa grytan lite väl lös ibland. Då kan man behöva reda grytan så den blir krämigare vilket man enklast gör genom att blanda några teskedar vetemjöl eller majsena med lite kallt vatten som man sedan häller ner i den kokande grytan.
Kamikazegryta med fina färger, strax färdig att avnjutas.

Servera rätten i en djuptallrik eller liten skål, gärna med en bit bröd till. I mitt exempel har jag serverat pasta, Penne Rigate, till men både potatis eller ris borde passa minst lika bra till grytan.

Om man serverar grytan med ris är det självklart att man äter med pinnar så man slipper bryta samurajernas hederskod och om man vill spetsa till det ytterligare kan man se den fantastiska samuraj-filmen The Sword of Doom medans man äter.

Hela filmen går att se gratis här: