SÖDERMANLAND. Under måndagskvällen röstade en majoritet i Katrineholms kommunfullmäktige ja till införandet av ett kommunalt tiggeriförbud. ”Det är en sorglig dag, det har blivit kallare i Katrineholm”, säger Centerpartiets gruppledare Inger Fredriksson.

Snart är det färdigtiggt i Katrineholm.

Under måndagen röstade Katrineholms kommunfullmäktige ja till ett förslag om tiggeriförbud från den styrande alliansen bestående av Moderaterna och Socialdemokraterna. Sverigedemokraterna gav sitt stöd till förslaget och omröstningen slutade i att 37 ledamöter röstade ja och 14 nej.

Rent konkret innebär förslaget att de lokala ordningsföreskrifterna ändras så att man inte längre får syssla med ”passiv pengainsamling” i kommunen.

Alla var dock inte lika nöjda med beslutet.

— Det är en sorglig dag, det har blivit kallare i Katrineholm, säger Centerpartiets gruppledare Inger Fredriksson till P4 Sörmland.

Efter många turer och överklaganden gav i december förra året Högsta förvaltningsdomstolen skånska Vellinge kommun rätt att införa ett lokalt tiggeriförbud. Då Högsta förvaltningsdomstolen är högsta instans i den typen av ärenden har domen blivit prejudicerande för kommuner som vill gå samma väg.

Källa:
Klubbat och klart: Tiggeriförbud införs i Katrineholm


  • Publicerad:
    2019-04-16 09:30