TEKNIK Ett statligt ägt IT-företag i Kina har lanserat ett Linuxbaserat operativsystem med öppen källkod. Tanken är att man ska konkurrera med amerikanska Microsoft och Apple.

På onsdagen presenterade det Hong Kong-baserade företaget Kylinsoft, som ägs av statliga China Electronics Corporation, det första kinesiska operativsystemet för datorer och smarttelefoner.

Operativsystemet OpenKylin har helt öppen källkod och är baserat på Linux. Enligt Kylinsoft har närmare 4 000 anställda deltagit i utvecklingen.

Att skapa ett operativsystem helt fritt från amerikansk teknologi har varit ett mål för Kinas tekniktävling mot USA och beskrivs som ett ”genombrott”. Enligt kinesiska CGTN blev behovet av självständig programvaruutveckling särskilt akut för Kina efter Ukrainakriget, då flera ryska programmerare stängdes ute från den internationella öppna källkod-gemenskapen.

Förra året införde USA dessutom restriktioner på export av avancerade mikrochips till Kina. Samtidigt begränsades amerikanska medborgares möjlighet att hjälpa kinesiska företag att utveckla egna mikrochips i syfte att bromsa Kinas teknologiska utveckling. Nyligen kom också nyheten att Washington tänker begränsa kinesisk tillgång till amerikanska molntjänster.

Erbjuder både Linux- samt Android- och Windowsappar

CGTN skriver att OpenKylin påminner om den populära Linuxdistributionen Ubuntu, som skapats av brittiska Canonical. Man poängterar dock att det har byggts upp från grunden och att Canonical därmed inte kan kontrollera OpenKylin:

Det som skiljer ut operativsystemet visuellt från andra Linuxdistributioner är skrivbordsmiljön, kallad UKUI. Operativsystemet kommer med ett WPS Office-liknande program för daglig användning, Firefox webbläsare och en mjukvara för att ladda ned appar. Appbutiken erbjuder både Linux-appar samt Windows- och Androidappar som kan användas genom emulatorer.

Idag används Microsofts Windows av 74 procent av världens datorer följt av Apples MacOS som används av 15 procent. Men marknaden för ett kinesiskt operativsystem – som dessutom har öppen källkod – bedöms vara relativt stor, även internationellt. Enligt RT används OpenKylin redan av 850 000 användare och tanken är att bland annat Kinas rymdprogram ska implementera operativsystemet.