ASIEN Azerbajdzjan har lanserat en ”antiterroroperation” i den omstridda regionen Nagorno-Karabakh. Konflikten med Armenien i regionen har i omgångar blossat upp de senaste tre åren.

Under tisdagen meddelade Azerbajdzjans regering att man inlett en ”antiterroroperation” i regionen Nagorno-Karabakh, som ligger i närheten av Armenien. Enligt den azerbajdzjanska regeringen är det ett svar på ”storskaliga provokationer” av armenierna, skriver RT.

Azerbajdzjanerna hävdar att man endast ska slå ut de armeniska positionerna i regionen och undvika civila mål. Man ska också ha meddelat Rysslands fredsbevarande styrkor och den rysk-turkiska övervakningsoperationen i regionen om planerna.

Bakgrunden till problemen mellan de två kaukasiska länderna och området Nagorno-Karabakh är att en majoritet av invånarna i regionen är etniska armenier, trots att den tillhör Azerbajdzjan. Sedan 90-talet har Nagorno-Karabakh med stöd av Armenien sökt självständighet från Azerbajdzjan och är idag de facto självstyrande, även om regionen fortfarande formellt tillhör Azerbajdzjan.

2020 utkämpade Armenien och Azerbajdzjan ett 44 dagar långt krig om Nagorno-Karabakh, som slutade med att Ryssland gick in med fredsbevarande styrkor och mäklade fred.