ASIEN Efter den senaste invasionen av Nagorno-Karabach har utbrytarrepublikens ledare meddelat att man upphör att existera och erkänner Azerbajdzjans överhet. Den armeniska befolkningen tvingas erkänna sig besegrade efter uteblivet stöd från Armenien.

Nyligen avslutade Azerbajdzjan den långa konflikten kring utbrytarrepubliken Nagorno-Karabach, som ligger inom Azerbajdzjans gränser men styrts av armeniska separatister. Azerbajdzjan gick in militärt i regionen, vars invånare inte fick något stöd från Armenien.

Separatisterna kunde själva inte uppbåda det motstånd som krävdes för att stå emot invasionen och snart kunde Ryssland medla en fred mellan parterna.

På torsdagen har också Nagorno-Karabachs ledare Samvel Shahramanyan meddelat att Republiken Artsach – som man kallat staten – kommer att upphöra att existera från och med den 1 januari 2024. Istället inordnas landområdet formellt i Azerbajdzjan.

I dekretet uppmanas också alla invånare i Nagorno-Karabach att ”studera villkoren för återintegrering som erbjudits av Republiken Azerbajdzjan” och fundera över huruvida man vill stanna kvar i regionen eller ej.

Den till majoriteten armeniska regionen Nagorno-Karabach förklarade sig självständig från Azerbajdzjan som Republiken Artsach i samband med Sovjetunionens fall 1990. Efter detta följde ett blodigt inbördeskrig som upphörde med ett vapenstillestånd 1994.

Konflikten har sedan blossat upp igen i omgångar sedan 2020, där Armenien inledningsvis stött sina folkfränder för att sedan ta tillbaka stödet och erkänna området som en del av Azerbajdzjan. Omkring 65 000 av regionens invånare tros redan ha lämnat området för framförallt Armenien.