KULTUR Hornblower och Sharpe är två filmatiseringar av brittiska noveller som romantiserar Napoleonkrigen för engelsk räkning.

De två krig- och äventyrsserierna Sharpe och Hornblower är bägge filmatiserade från böcker. C.S Forester skrev Hornblower som handlar om den fikitiva läkarsonen Horatio Hornblower, spelad av Ioan Gruffudd. Han påbörjar sin karriär i den engelska flottan som kadett. Foresters noveller inspirerade i sin tur Bernard Cornwell att skriva Sharpe. En novellserie som handlar om den påhittade soldaten Richard Sharpe (spelad av Sean Bean) som kliver upp i hierarkin trots sin börd.

Tidseran för bägge filmserierna är Napoleonkrigen och porträtterar kriget från engelsk sida. Alltså på ett liknande sätt som USA gör när de skapar filmer som Lone Survivor och American Sniper i nutid eller Rambofilmerna förutom den första.

Mannen i det ovanstående klippet är Sir Edward Pellew. Han fanns på riktigt och har samma karaktär i filmen som i verkligheten, en djärv man som inte var rädd för att kavla upp ärmarna själv om det så behövdes, trots vunna rikedomar och adelstitlar. Han spelas av Robert Lindsay en man som fick sin karriär stoppad efter att han beskyddat en vit kvinna mot det judiska sexuella rovdjuret Harvey Weinstein. Vilket är synd och skam med tanke på att Lindsays skådespelartalanger visas upp bra när han spelar Pellew.

Filmserierna har en känsla av gamla noveller för pojkar om krig där huvudrollsinnehavaren alltid överlever (trots alla odds) tillsammans med hans närmaste män såvida inte någon av hans närmaste män behöver dö för att driva handlingen framåt. Skurkarna lyckas ofta också smita ifrån hjältarna bara för att dyka upp senare och skapa mer huvudbry för dem. Inte ovanligt är heller att de skonas när de väl blivit tillfångatagna för att ånyo ställa till med problem. Mindre karaktärer som skonas för överträdelser och får en andra chans kommer ibland tillbaka och räddar huvudrollsinnehavarna från knipa för tidigare visad nåd.

Att Cornwell inspirerades av Foresters noveller märks också väldigt tydligt när det kommer till likheterna mellan Hornblower och Sharpe. Bägge två sätter plikten till England högt, de är hårda men rättvisa mot sina underordnade. Hårda behöver de vara för att få deras oborstade och ohyfsade män att åtlyda och respektera dem.

För att hålla ordning i militären användes kroppsstraff mot de värre överträdelserna och ibland avrättas personer för dåtidens oförlåtliga överträdelser. Hornblower låter en betjänt fly undan efter av han slagit en officerare av misstag. Något som han skulle behöva plikta med sitt liv för. Filmserierna försöker inte skönmåla att Sharpe eller Hornblower skulle vara strikt emot detta, tvärtom utmätte även de spöstraff, även om Sharpe gillar att ge de som bryter mot hans direktiv på käften istället och sen är det bra med det.

Både Hornblower och Sharpe föregår med gott exempel genom sin offervilja. De kastar sig själva in i varje fara de möter och kräver att deras mannar också gör detta. På så sätt vinner de också sina mannars respekt och lojalitet. Respekt får de också i samhället då ryktet om deras hjältemod ofta föregår dem bägge.

Den äldre ordningen mot den nya

Vad som skiljer karaktärerna åt är att Hornblower är betydligt mer introvert och försöker klara att umgås med överklassen när han tvingas till det medan Sharpe ofta framställs som mer rak och buffelaktig, han älskar att vinna över pompösa herrar med stora titlar. Eftersom detta utspelar sig under den franska revolutionen så är ett av många teman i dessa serierna om den gamla ordningen mot den nya. Den äldre där man föds med privilegier och den nya där vem som helst nu kan få högre positioner än tidigare. Både Sharpe och Hornblower strider för att skydda den äldre ordningen och säger att de inte är revolutionärer men de rider på den nya våg som gör att de själva lyfts upp i hierarkin tack vare meriter.

Vad som särskilt framställs är hur Hornblower och Sharpe har problem att stå emot skurkaktigheterna från personer med blått blod då deras ord ofta väger tyngre än deras. Men trots det blåa blodet så faller ofta de adliga skurkarna till slut eftersom de är fegisar och därmed vanärar sig själva och andra. Ära framställs som viktigt i det brittiska samhället och framförallt hos Hornblower.

Kvinnor, rekrytering och irländare

Sharpe är en kåtbock som förför eller låter sig förföras av kvinnor. Det är inte ovanligt att kvinnorna som förför honom är väl medvetna om att han har en kvinna och att de själva i sin tur har män. Detta leverne gör att han får mycket tillfällig glädje men han drabbas även av sorg och olycka då vissa av kvinnorna är lika trogna som honom. Hans fru snor alla hans pengar och blir ihop med en adelsman vilket gör han tvingas jaga efter dem för att få tillbaka alla sina hårt ihoptjänade slantar.

Den mer introverta och torra Hornblower har också otur med kvinnorna. Han bor i samma hus där en kvinna älskar och avgudar honom. Hon är snäll och förståndig men Hornblower älskar inte henne och därmed försöker han endast ha en vänskaplig relation med henne. När inte Hornblower svarar på hennes känslor börjar hon gråta och Hornblower vill inte se henne gråtandes.

Han friar därför till henne för att få det att sluta men gör bägge en björntjänst då han inte älskar henne. Han vill inte bryta upp förlovningen för att skada henne och till slut gifter de sig. Men äktenskapet blir mer av platonisk karaktär eftersom han längtar till att segla ute på haven. Hans kylighet mot sin fru märker hans svärmor och Edward Pellew. De påpekar att han inte bara har en plikt mot England och sitt skepp med mannar. Nu har han även en plikt mot sin fru, vilket han förstår men har svårare att förverkliga.

Rekryteringen till flottan och armén på den här tiden är också mer brutal och sköts av diverse skojare, vilket tolererades av makthavarna. Det var viktigt att se till att tillräckligt med män fanns i krigsmaskineriet. I Hornblower går man hastigt igenom vad man kallar för ”Impressment” (tvångsvärvning). Denna tvångsvärvning eller det mer populärkulturella uttrycket shanghajad var så vanligt enligt Wikipedia att hälften av flottisterna på de engelska skeppen var tvångsrekryterade under Napoleonkrigen.

I Sharpe så får man se hur en rekryterare lovar guld och gröna skogar till rekryterna.

Irländarnas lojalitet till England tas upp i bägge serierna. Vissa irländare önskade frigöra sig från England och allierade därför sig med Frankrike medan andra endast var stolta över sin etnicitet samtidigt som de troget tjänade den engelska krigsmakten. I det här klippet får vi se vad som hände med rekryterna och antagonismen mellan irländare och engelsmän.

Filmserierna är ungefär en och en halv timme varje avsnitt. Alla åtta avsnitt av Hornblower kan man faktiskt se på Jewtube. De flesta av Sharpe finns också där. Jag tänkte avsluta artikeln med att länka till signaturmelodin som spelas i slutskedet av varje avsnitt i Sharpe.