MOSKVA. Edward Snowden, mannen som läckte information om USA:s övervakningsprojekt PRISM, befinner sig i Ryssland i väntan på andra alternativ.

SnowdenInCuffs..

Edward Snowden läckte tidigare i år uppgifter som tyder på att USA:s regering övervakat både internationell och nationell Internettrafik som passerat landets servrar. Uppgifterna pekar på att den amerikanska underrättelseorganisationen NSA, tidigare arbetsgivare åt Snowden, samarbetat med flera stora Internetaktörer och mjukvarutillverkare för att kunna spionera på privatpersoner.

Snowden har nu flytt från USA till en flygplats i Moskva i väntan på en slutdestination. Snowden, som väntar rättsliga påföljder om han utlämnas till USA, backas upp av Rysslands president Vladimir Putin som menar att Snowden är trygg i Moskva: ”Det är sant att Snowden har anlänt till Moskva och det kom verkligen som en överraskning för oss. Han kom som en transitpassagerare och behöver inte ett ryskt visum eller annat dokument. Som en transitpassagerare har han rätt att köpa en biljett och flyga dit han vill.” Putin menade också att alla anklagelser mot Ryssland från USA:s sida är nonsens och struntprat eftersom Snowden ”inte anses ha korsat den ryska gränsen”. Putin förklarade fortsättningsvis att Ryssland inte har något utlämningsavtal med USA och att Snowden inte begått något brott på rysk mark.

Enligt Glenn Greenwald, som var först med att rapportera om den läckta informationen, skall Edward Snowden ha planerat för det värsta och planterat ut krypterad information om NSA:s övervakning på Internet: ”Han har vidtagit extrema åtgärder för att se till att många olika människor över hela världen har tillgång till dessa filer för att försäkra sig om att uppgifterna oundvikligen publiceras.” Men filerna blir bara avkodade om något skulle hända Snowden.

Enligt en källa inom den amerikanska underrättelsetjänsten misstänker man nu att Snowden under flera år planerat att läcka uppgifterna: ”Underrättelsetjänst tror att Snowden har planerat det i åratal och har planterat filerna över hela internet. I det här skedet finns det väldigt lite någon kan göra åt det.” I en livechat med tidningen The Guardians läsare uppgav Snowden att sanningen inte längre går att stoppa: ”Allt jag kan säga i nuläget är att det inte finns något de amerikanska myndigheterna kan göra för att tysta ner det här genom att fängsla mig eller döda mig… Sanning är på väg fram, och den går inte att stoppa.”

Organisationen WikiLeaks, vars mål är att offentliggöra hemligstämplad information, spekulerar i att USA kommer att dra in Snowdens pass. Något de menar troligtvis kommer ge bakslag och leda till att Snowden stannar permanent i Ryssland. WikiLeaks har tidigare själva offentliggjort runt 90 000 hemligstämplade dokument som rör USA:s krig i Afghanistan. Även en film har släppts där amerikansk militär skjuter ner civila reportrar från nyhetsbyrån Reuters. Detta menar flera är anledningen till anklagelserna om sexualbrott mot WikiLeaks grundare Julian Assange. Han har nu fått politiskt asyl i Ecuador för att undslippa USA:s myndigheter.

Källor:
Putin: Snowden still in Moscow airport, won’t be extradited, free to go anywhere
Greenwald: Snowden’s Files Are Out There if ‘Anything Happens’ to Him


  • Publicerad:
    2013-06-27 20:50