INSÄNDARE. Tobias Malvå reflekterar i denna insändare över solidariteten som uppenbarat sig under sökandet efter en äldre kvinna som försvunnit i Dalarna.

Polishelikopter som används i sökandet. Foto: Nordfront

Insändare

Det här är en insändare. Åsikterna som framförs i insändaren behöver inte nödvändigtvis fullt ut delas av Nordfront eller Motståndsrörelsen.

Vill du som läsare av Nordfront tycka till om något i en insändare? Skicka då insändaren till redaktionen@nordfront.se

Detta får mig att tänka tillbaka på min barndom i unga år på 70- och 80-talet:

I början av denna vecka försvann en äldre dement dam här i byn Nås i Vansbro kommun. Hon hade av okänd anledning gett sig iväg från sitt hus mitt i natten. Mannen kontaktade polisen och inom några timmar var där både polis, Frivilliga resursgruppen (Frg) och polishelikopter på plats.

Man hade snabbt ordnat så byns gamla biograf fick bli sambandscentralen. Där gjordes kartor, man kokade kaffe, gjorde smörgåsar och dyl.

Redan på eftermiddagen var det utlyst en sökinsats och jag begav mig dit i god tid. Väl på plats la jag snabbt märke till hur många där var, alla som kunde gå var där, folk kom direkt från jobbet i arbetskläder, tonåringar på såväl motorcross såväl som minst ett 30-tal fyrhjulingar. Polisen hade sagt till yngre förare utan kort att de tillät både motorcross, fyrhjuling och dylikt – inga böter skulle delas ut.

Snabbt sattes det ihop grupper om 8 man med två stycken från Frg med sökhundar, och vi fick ge oss av på vår ruta som var vid älven, kalhygge och våtmarker.

Sökningen pågick tills det mörknade och vi avbröt för vätskeintag vid 22:00 ca. Nästkommande dagar har sett ut ungefär på samma sätt, styrkan på manfolk och engagemang har bara tilltagit trots att dagarna har gått.

Vad vill jag då ha sagt med detta? Jo, att det är så här ett samhälle skall fungera, att varje man och kvinna sluter upp och vill bistå i alla situationer, och det tycks fungera alldeles utmärkt i mindre homogena byar, alla har någon anknytning till någon på något vis. Här är ett praktexempel på hur ett fungerande friskt samhälle skall och bör fungera. Alla har en mor och en far, så är det och betänk sen följande: hade inte du velat se samma uppslutning och engagemang om det här drabbade en av dina föräldrar?

Både polis och Frg och militären skötte detta precis som de ska, man kan sen tycka vad vad man vill om poliskåren i andra frågor, det gör jag med tro mig, jag har en oplockad gås med dem från batongslaget i huvudet 2017!

Flera hundra svenskar i en liten by som lilla Nås på ca 250 invånare, och alla på plats var etniska svenskar.

Detta mina vänner är levande landsbygd och inget annat än sann folkgemenskap!

(Damen är fortfarande inte funnen nu under torsdagskvällen, så ni som befinner er i närområdet, gör en insats ni med!)

Rasliga hälsningar,
Tobias Malvå, motståndsman


  • Publicerad:
    2021-07-09 12:00