CORONAKRISEN. I en intervju i Dagens Nyheter talar statsminister Stefan Löfven (S) klarspråk om vad han tror att coronaviruset kommer att få för effekter. Enligt honom kommer tusentals att dö i sjukdomen. 

Statsminister Stefan Löfven tror att tusentals människor kommer att dö i coronapandemin i Sverige. Arkivbild.

Coronaviruset fortsätter att skörda offer och det har gått snabbt. Den 11 mars skördade det sitt första dödsoffer i Sverige, och cirka tre veckor senare är dödssiffran uppe i hela 333 fall.

Nu tar statsminister Stefan Löfven ”bladet från munnen” i en intervju i Dagens Nyheter, i vilken han säger att tusentals människor i Sverige kommer att dö på grund av sjukdomen. Han menar också att det här är någonting som man måste förbereda sig på.

— När vi tittar på andra länder och att vi har en allmän smittspridning i landet så är det mycket som talar för det. Vi försöker nu sträcka ut förloppet så i stället för att det kommer här och nu så kommer det ändå men det kommer senare. För varje dag som vi inte får ett snabbt förlopp ger vi sjukvården möjligheter, säger statsministern.

Sverige har fått massiv kritik för sitt sätt att hantera sjukdomen. Jämfört med andra länder har Sverige infört färre och mer måttfulla restriktioner. Grundskolor och förskolor har förblivit öppna och länge tilläts folksamlingar på upp till 500 personer. Stockholm, där epidemin har drabbat värst, har inte heller försatts i karantän.

Även massinvandringen fortsätter. Till skillnad emot Sverige har man i andra europeiska länder satt stopp för den på grund av coronasmittan.

Men när det gäller färre restriktioner och liknande vill Löfven tona ner bilden av Sverige som unikt.

— Jag tycker inte att man ska dramatisera den bilden för mycket. Alla länder funderar på hur man ska göra den sociala distanseringen och hur sjukvården ska stärkas – sen gör vi på lite olika sätt. Ibland beror det också på att vi är i olika faser.

Löfven gör bedömningen att både själva epidemin och den ekonomiska tillbakagången kommer att pågå i flera månader.

Källa:
Löfven: Tusentals kommer att dö i corona


  • Publicerad:
    2020-04-04 19:35