CORONAKRISEN. Just nu förhandlar regeringen om att få ”kraftigt ökade befogenheter” för att stoppa coronaspridningen. Enligt Expressen förhandlar man med oppositionen, som dock varnar för att beslut kan komma att fattas som är ”mycket ingripande för enskilda”.

Stefan Löfven höll nyligen ett tal till nationen. Nu vill han öka sin makt på riksdagens bekostnad. Skärmbild: svtplay,se.

Regeringen har skickat ett utkast till lagrådsremiss till oppositionen som handlar om att man vill tillskansa sig betydligt mer makt och befogenheter, sådana som vanligtvis tillfaller riksdagen. Anledningen är att man ”skyndsamt” ska kunna vidta vissa åtgärder för att förhindra att spridningen av corona blir alltför omfattande i landet.

Enligt förslaget ska den nya lagen gälla i tre månader och införas omedelbart.

Bonniertidningen Expressen har tagit del av förslaget, samt svaret från Moderaterna, som kritiserar regeringens förslag.

Så här beskriver Expressen de inskränkningar som regeringen vill få befogenhet att införa:

Det kan handla om begränsningar av folksamlingar och nedstängning av köpcentrum och andra handelsplatser. Regeringen vill även kunna fatta beslut om att stänga barer nattklubbar, gym, kaféer och sportanläggningar.

Det kan också handla om begränsningar för transporter och tillgången till infrastruktur, som hamnar, flygplatser samt buss- och järnvägsstationer.

”I praktiken kommer det innebära en möjlighet för regeringen att genom förordning besluta om sådant som normalt skulle kräva lagstiftning från riksdagen”, skriver Moderaterna bland annat i sitt svar.

Man kritiserar även att regeringen inte nämnt sina planer på de partiledarmöten man haft regelbundet och så sent som i tisdags. Särskilt eftersom lagförslaget enligt Moderaterna innebär att ”betydande makt förskjuts från riksdagen till regeringen” på ett område där ”beslut kan bli mycket ingripande för enskilda”.

Moderaterna föreslår en variant där regeringen får de befogenheter man vill, men att riksdagen får vetorätt. På så sätt skulle riksdagen kunna stoppa regeringens beslut retroaktivt genom en snabb omröstning.

Eftersom förslaget påverkar grundlagsskyddade fri- och rättigheter uppmanar Moderaterna även regeringen att lyssna på Lagrådets synpunkter, något man inte alltid har gjort tidigare.

Senast förra veckan kritiserade Abir Al-Sahlani, Europaparlamentariker för regeringens stödparti Centerpartiet, Ungerns premiärminister Viktor Orbán för att han gjorde precis samma sak. Då hette det att Orbán försöker ”använda coronakrisen till att förstöra demokratin”.

Även i EU upprördes man över Orbáns agerande. Europaparlamentets talman David Sassoli uttryckte bland annat att ”ingen kan tillåtas använda pandemin för att underminera våra friheter”, medan Dacian Çiolos, talesperson för Europaparlamentets liberaler, kommenterade Orbáns agerande med orden:

— Ungern håller på att förvandlas till den första diktaturen i EU och vi kommer inte att acceptera det.

Det återstår att se om det liberaldemokratiska EU kommer att framföra samma kritik mot Löfvenregimen.


  • Publicerad:
    2020-04-03 20:30