AFRIKA. Polis på Elfenbenskusten drabbade samman med invånare som förstörde en sjukvårdsenhet som skulle användas för att testa coronaviruspatienter.

Coronarädda medborgare på Elfenbenskusten förstör en halvt färdigställd facilitet för provtagning av coronavirus. Skärmbild Youtube.

En halvbyggd provtagningsenhet för coronviruspatienter på Elfenbenkusten attackerades och förstördes av medborgare innan den kunde färdigställas, rapporterar Reuters.

Den arga mobben som förstörde sjukvårdsenheten var rädd att människor skulle komma att använda den för att sprida smittan i deras bostadsdistrikt Yopougon. Distriktet ligger i Elfenbenskustens handelshuvudstad Abidjan.

Över hundra personer från distriktet började demolera den hangarliknande strukturen och byggde barrikader bestående av brinnande bildäck.

Mobben återkom flera gånger och kastade sten på polisen. Polisen svarade med att skingra mobben med hjälp av tårgas.

En av demonstranterna, Joel Blehi, som tog skydd i närheten av ett apotek efter det att en tårgaspatron skjutits i hans riktning, uttryckte stark misstro mot myndigheterna och deras coronaprovtagningsenhet.

— De vill döda oss. Vi vill inte ha det här testcentret här, sade Blehi.

Polisen säger att invånarna har missförstått syftet med de improviserade provtagningsrummen. Meningen med dem är att testa patienter för att se om de är sjuka.

— Det har brustit i kommunikationen. Det här är mer som ett provtagningscenter för de boende, sade polisens talesman Charlemagne Bleu.

Hälsoministern i landet har meddelat att denna provtagningsenhet är en av flera som håller på att byggas i Abidjan. Dessa provtagningsenheter erbjuder frivillig provtagning för ett stort antal medborgare.

Bleu säger att ingen av demonstranterna har kommit till skada efter polisinsatsen, men fyra personer har gripits.

Stängd stad
Våldet mot provtagningsskjulet kommer inte ur det blå. Myndigheterna har stängt skolor, kyrkor och moskéer, de flesta affärer och har infört utegångsförbud på natten. Missnöjet med situationen är stort.

Enligt uppgift har 261 personer i landet blivit smittade med coronavirus. Tre personer med virus uppges ha dött.

På grund av coronapandemin förklarade landets president Alassane Ouattara den 23 mars katastroftillstånd i landet.

Abidjan har försatts i karantän och i praktiken skurits av från resten av landet, men landet har inte stängts ned helt.

I tisdags meddelade regeringen att man tänker satsa motsvarande 26 miljarder kronor för att hantera de ekonomiska och sociala konsekvenserna av pandemin. Prognoserna för landets tillväxt under året har halverats till 3,6 procent.


  • Publicerad:
    2020-04-06 18:50