POLITIK. Sveriges statsminister, Stefan Löfven, anser att om det blir ett regeringsskifte i nästa val så är demokratin i fara, i alla fall om hans parti skulle förlora valet.

Socialdemokraternas partiledare, Stefan Löfven. Foto: Pressbild/Socialdemokraterna.

Det är i en intervju i SVT:s program ”30 minuter” som statsminister Stefan Löfven gör klart att hela demokratin är hotad om Socialdemokraterna förlorar nästa val och då Moderaterna tar regeringsmakten med hjälp av Sverigedemokraterna.

— Jag är orolig för det. För om du får ett högerkonservativt block skulle det vara det mest högerkonservativa block Sverige någonsin sett. Och är man då beroende av SD måste man vara varse den risken. Sverige är inte det landet. Sverige är demokrati, samarbete…, säger han.

På frågan från SVT:s programledare Anders Holmberg om att statsministern då inte ”litar på Ulf Kristerssons demokratiska instinkter” svarar Löfven följande:

— Jag litar på att Ulf Kristersson är demokrat, men om man sätter sig i det sällskapet så tar man en rejäl risk. Kristersson ska inte tro att SD lägger sig och säger: ”Gör som du vill”. Det kommer SD inte att göra, och då är det fara å färde för vårt land.


  • Publicerad:
    2021-03-17 21:35