DEKADENS. Malmö stadsbibliotek har beslutat att man ska hyra in två drag queens som ska få läsa sagor för barn, med motiveringen att ”det är viktigt att bryta begränsningar och normer”.

Personerna på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Spinechiller (CC0 Creative Commons)

Under våren kommer de två drag queensen Lady Busty och Miss Shameless, som egentligen heter Stefan och Mats Andersson, att regelbundet besöka Malmö stadsbibliotek för att läsa sagor för barn.

— Vi är HBTQ-certifierade och jobbar aktivt med sådana här frågor. Det var de som kontaktade oss och frågade om vi vill göra detta och det ville vi, säger Johan Björkwall, kommunikatör på Malmö stadsbibliotek.

Konceptet med drag queens som läser sagor för barn kommer ursprungligen från staden San Francisco i USA, och de två ”männen” höll redan i augusti förra året en ”Drag queen story hour” under Malmö pride. Enligt Stefan Andersson vill de förmedla ”lekfullhet och allas lika värde”.

— Jag tror att det är jättenyttigt för barnen. Drag queens finns ju mest på TV, nattklubbar och prideparader, ofta inte så nära barnen. Men barnen är så spontana och inte rädda för att fråga vad som helst. Det är viktigt att bryta begränsningar och normer och vi vill visa att det är roligt att inte ha begränsningar, förklarar Stefan Andersson.

Källa:
Drag queens ska läsa sagor för barn: ”Man skall inte vara rädd för att vara sig själv”


  • Publicerad:
    2018-02-06 22:00