INRIKES. En man bar en tröja som ifrågasatte sionisters makt i världen på sin profilbild på Facebook. Nu döms han till en månads fängelse för hets mot folkgrupp. 

En man från Hudiksvall anmäldes i november ifjol för en tröja han hade på sig på sin profilbild på Facebook. Tröjan var utsmyckad med en text som talade om hur sionister ockuperar och styr över världen.

Mannen nekade till brott och tog bort bilden efter att ha förhörts av polisen. Tingsrätten bedömde dock att texten på tröjan gav ”uttryck för en straffbar missaktning av judar”. Eftersom att han haft bilden på sin Facebooksida som en offentlig profilbild, bedöms mannen att med avsikt ha spridit tröjans budskap.

Tingsrätten ansåg även att han borde ha insett att han ”hetsade” mot judar, eller att han i alla fall kunde ha visat sig vara likgiltig till den så kallade situationen, trots att ordet ”jude” inte ens fanns med i tröjans budskap. Mannen döms nu därför till en månads fängelse enligt gummiparagrafen ”hets mot folkgrupp”.

Under 2015 friades Motståndsrörelsens Pär Öberg av Falu tingsrätt efter ett liknande budskap hade spridits via hans Twitterkonto. I det fallet friades Öberg eftersom att tingsrätten inte kunde bevisa att det var han personligen som skrivit inlägget. Tingsrätten menade dock att uttalandet i sig var olagligt, trots att man samtidigt förnekade att det fanns någon sionistisk ockupationsmakt att hetsa mot.

Även den folkfientliga och illegala underrättelsetjänsten Expo har uppmärksammat fallet via sin hemsida, och där återpublicerat bilden med det förbjudna budskapet. Ifall Expo kommer att åtalas för att ha hetsat mot något som ”inte finns” eller ej återstår dock att se.

Källa: 
Hudikbo får fängelse för hets mot folkgrupp – efter bild på Facebook 


  • Publicerad:
    2017-09-21 22:30