POLITIK. Bostadsminister Mehmet Kaplan tvingas nu att ta avstånd från ”högerextrema” turkar efter att bilder från en middag han deltog på har spridits i media.

MehmetKaplan

Mehmet Kaplan.

Turken vaknar! De armeniska hundarna bör akta sig. Död åt de armeniska hundarna!

Så lät det förra veckan när Barbaros Leylani, vice ordförande i Turkiska riksförbundet, talade på Sergels torg. Leylani anmäldes efter talet för hets mot folkgrupp och tvingades lämna sin position i Turkiska riksförbundet.

En bild från 2015 visar hur Sveriges bostadsminister Mehmet Kaplan (MP/☪) äter middag tillsammans med Leylani och Ilhan Senturk, som är ledare för den turknationalistiska organisationen ”Grå vargarna” i Sverige.

Avslöjandet att Kaplan, som själv är född i Turkiet, umgås med turkiska ”högerextremister” har väckt kritik i flera svenska medier mot ministern som tvingats ta avstånd från sina landsmän.

— Barbaros Leylanis uppmärksammade hat- och våldsretorik är fruktansvärd. Jag har inget samröre med Leylani eller organisationen Grå vargarna överhuvudtaget. Jag visste inte att en person från Grå vargarna var på middagen. Jag vill aldrig vara på tillställningar med extrema organisationer. Jag och Miljöpartiet tar alltid fullt avstånd från alla typer av våldbejakande och högerextrema organisationer och yttringar. Det är bra att Leylani har lämnat alla sina uppdrag i Turkiska riksförbundet, säger Kaplan i ett pressmeddelande som Miljöpartiet publicerat på sin hemsida.

Leylani uppger å sin sida att han kände Kaplan väldigt väl innan han blev minister, men inte har någon nära kontakt med honom längre. Senturk säger att han och Kaplan är väl bekanta med varandra men att han inte tror att Kaplan sympatiserar med ”Grå vargarna”.

Källa:
Bostadsministern på middag med högerextrem ledare


  • Publicerad:
    2016-04-15 15:40