HBTQ-LOBBYN Minnesplatsen kommer att hysa kvarlevorna efter 149 av vår dekadenta tidsålders fallna ”hjältar” bland vilka några tillfogats kraftigt våld vid eller strax innan dödsögonblicket.

Transaktivister i Mexiko har uppfört och invigt ett mausoleum specifikt för transpersoner, rapporterade Associated Press på fredagen. Gravplatsen är den första av sitt slag i landet, och med största sannolikhet även i världen. Dess förespråkare menar att den kommer att erbjuda en värdig viloplats för våldsoffer och för dem som förskjutits av sina familjer.

Avgudadyrkan

Beläget i stadsdelen Iztapalapa i Mexico City, är mausoleet byggt av vitt murbruk med färgade glasinsatser. Inne i byggnaden finns ett litet altare dekorerat i pride-färger och försett med ett minnesmärke över Paola Buenrostro – en transsexuell prostituerad som sköts ihjäl 2016.

— Tack Paola, för i ditt namn kunde vi nå en viktig milstolpe för transgemenskapen”, sa aktivisten Kenya Cuevas under invigningsceremonin på torsdagen.

Cuevas berättade att några av dem som begravts vid mausoleet mördats, medan andra dött av naturliga orsaker men antingen förskjutits av sin familj eller också saknat en sådan.

Statistik presenterad av olika källor

Mexiko uppges av HBTQ- aktivister ha världens näst högsta mordfrekvens för så kallade transpersoner, med 25 dylika bragta om livet under de första sex månaderna i år.

Men med mer än 15 000 mord begångna över hela landet under samma period, är det faktiskt något mindre sannolikt att transpersoner blir mördade i Mexiko än att någon annan blir det, eftersom de står för 0,25 % av befolkningen och 0,17 % av alla mordoffer, enligt till data från Mexikos nationella statistikinstitut och opinionsinstitutet Statista.

Enligt de siffror som Associated Press presenterar, så var mer än 58 % av de 586 hbtq-personer som dödades i Mexiko mellan 2017 och juli 2023 transpersoner.