INRIKES. SvD:s ledarskribent Ivar Arpis regeringskritik i ett inslag i SVT Aktuellt blev för mycket för justitieminister Morgan Johansson (S) som valde att göra ett bryskt utspel på Twitter. Där anklagade han Arpi för att inte ”respektera demokratin”.

Det var på fredagen som SvD:s ledarskribent Ivar Arpi i SVT Aktuellt kritiserade Löfvenregeringen och kallade den ”en styggelse på alla sätt…”. Han menade att de partier som just nu styr landet gick till val på något annat än vad de just nu gör och att de därmed inte respekterar folkviljan:

— Alla partier som ingår i den här regeringen och i regeringsunderlaget gick till val på något annat än vad de gör. Så de har ju svikit sina väljare, sade Arpi i SVT-inslaget.

— Om man fortsätter att göra på det här sättet så kommer vi att urholka förtroendet för hur vår demokrati fungerar, fortsatte han.

Arpi kritiserade även Socialdemokraterna som han menar inte längre representerar arbetarklassen och sa att om de har någon slags ryggrad så ska de inte acceptera att ”sälja ut sin själ gång på gång som de gjort nu”.

Kritiken blev för mycket för justitieminister Morgan Johansson som gick till angrepp på Twitter:

Det här är faktiskt ett oerhört uttalande. Har det alltså gått så långt att konservativa opinionsbildare nu har återgått till att inte längre respektera demokratin?” twittrade Johansson.

Hur illa högern än tycker om januarisamarbetet, så bör de respektera folkviljan som den kommit till uttryck i allmänna val, och inte ägna sig åt att beskriva regering och riksdag som illegitima. Det är en farlig väg.”, fortsatte han.

Utrikesministern fick dock svar på tal av Arpi som påminde justitieministern om att folkviljan inte kommit till uttryck i nuvarande regering då partiet gick till val på en helt annan politik än den som förs:

Demokrati handlar om att skapa legitimitet, inte om att behålla makten till varje pris. Socialdemokraterna gör tvärtemot vad de gick till val på. Det finns inget som förenar regeringsunderlaget förutom deras vilja till makt och deras avsky för SD. Så urholkar man demokrati.

Källa:
Morgan Johansson (S) accepterar inte kritik mot regeringen: ”Farlig väg att gå”


  • Publicerad:
    2020-01-04 12:10