STOCKHOLM. Henrik Pihlström har träffat en av Sveriges mest kända dissidenter.

Att komma som politisk flykting till Sverige kan öppna dörrarna till maktens korridorer. Ahmed Rami som kämpat mot den marockanska regimen fick audiens hos många ”högdjur”, däribland Olof Palme, och blev en älskvärd mönsterflykting under flera år. Han var verksam inom socialdemokraterna och hade bra kontakt med bland andra Anna Lindh när hon var SSU-ordförande.

Ahmed Rami utanför kungliga slottet.

Ahmed Rami utanför Kungliga slottet i Stockholm.

Det unika med Ahmed Ramis tid i Sverige är att han gjort en resa från älskvärd mönsterflykting till status av persona non grata. Det är en historia som berättar om hur dubbla måttstockar tillämpas mot personer som tar yttrandefrihet mer bokstavligt.

I Sverige kan även personer med invandrarbakgrund hamna i kläm om de talar om ämnen som är känsliga för det politiska etablissemanget.

Vad var det Ahmed Rami gjorde fel? Vad var det som gjorde honom obekväm? Jag träffade nyligen Ahmed i Stockholm eftersom jag tycker att hans personliga historia och erfarenheter kan vara värdefullt att uppmärksamma.

Ahmed har genom åren i Sverige visat sig vara en orädd sanningssägare och avslöjat dolda maktstrukturer. Jag är glad att ha övertygat Ahmed att ställa upp i Radio Nordfront för att ge sin egen berättelse, i ett program som kommer att sändas efter att denna artikel publiceras.

Många frågor och funderingar kommer få sin klarhet i Radio Nordfronts program. Jag vill passa på att ge några kompletterande reflektioner innan programmet…

När jag träffade Ahmed Rami visade det sig att Ahmed Rami var väl insatt i många frågor och kommit till samma slutsatser om mycket. Vi talade om terrororganisationen IS, händelserna i Libyen med störtandet av Moammar Khadaffi, vilken han själv träffat, situationen i Sverige med massinvandring med mera.

Ahmed Rami förklarade att han förstod och sympatiserade med vår politiska sak och kunde även ge en hel del intressant information. Vi smidde vissa gemensamma planer där Ahmed Rami kan vara till hjälp för att vidga perspektiven. Så jag håller tummarna för ett mycket intressant program i Radio Nordfront.


  • Publicerad:
    2015-08-19 14:42