UTRIKES. Uppgifter kommer nu från Zimbabwe att landets ledande politiker har planer på omfattande reformer när den nuvarande presidenten Robert Mugabe avlider eller lämnar sin post.

President Robert Mugabe, vars närmsta män nu uppges konspirera om reformer efter hans bortgång.

Det är nyhetsbyrån Reuters som påstår sig ha kommit över läckta dokument från Zimbabwes säkerhetstjänst. Dessa dokument i kombination med ett antal diplomatiska källor pekar åt samma håll, nämligen att ledande personer med vicepresident Emmerson Mnangagwa i spetsen har stora planer på politiska reformer så snart landets ledare Robert Mugabe är ute ur bilden.

Man vill bland annat återintegrera de vita farmarna, vars gårdar den sittande presidenten Mugabe lät konfiskera med våld i slutet av 90-talet. Efter det har landets jordbruksproduktion minskat drastiskt och ekonomin har totalhavererat med en enorm inflation som följd.

Man säger sig även vilja sträcka ut en hand till Mugabes politiska rival sedan länge, oppositionsledaren Morgan Tsvangirai, för att tillsammans skapa en övergångsregering och därigenom undvika politiskt kaos den dagen Mugabe är borta.

Uppgifterna i de läckta dokumenten är obekräftade och ska inte tolkas som någon garanti för att reformer kommer att ske i Zimbabwe de närmaste åren. Det är med andra ord mycket oklart vad som kommer att hända i landet efter Mugabes död. Trots att han är 93 år och har mycket dålig hälsa så är Mugabe dock fortfarande regeringspartiet Zanu-Pfs presidentkandidat till valet nästa år.

Zanu-PF har även inre stridigheter och förutom vice president Mnangagwa och hans närmaste finns en mäktig falang kring presidentfrun Grace Mugabe. Dessutom har oppositionsledaren Tsvangirai motsatt sig alla uppgörelser som inte grundar sig i allmänna val. Landet går alltså en osäker framtid till mötes.

Källa:
Uppgifter: Reformer förbereds i hemlighet i Zimbabwe


  • Publicerad:
    2017-09-10 20:00