GÖTEBORG Två socialdemokratiska nämndemän i hovrätten för västra Sverige har lämnat sina uppdrag vid domstolen. Detta efter en omfattande drev där en man friats för en åtalad barnvåldtäkt på grund av osäkerhet kring begreppet ”snippa”.

Till P4 Göteborg uppger Socialdemokraternas distriktsordförande i Göteborg Mattias Jonsson att två socialdemokratiska nämndemän vid hovrätten för västra Sverige lämnar sina uppdrag. Detta efter ett omfattande drev mot domstolen som friade en man som tidigare dömts för barnvåldtäkt i tingsrätten på grund av att åklagaren använt ordet ”snippa” i gärningsbeskrivningen.

Till P4 säger Mattias Jonsson att han anser att de två nämndemännen – som stod bakom den friande domen – gör rätt som hoppar av sina uppdrag.

I den friande domen förde man ett resonemang om att ordet ”snippa” endast syftade på det ”yttre könsorganet” och att det därför är oklart om den åtalade mannen verkligen penetrerat flickan med sina fingrar. Åklagaren hade heller inget alternativt yrkande, såsom sexuellt övergrepp mot barn, vilket gjorde att domstolen friade mannen.

Kammaråklagare Eva-Lotta Swahn har tidigare uppgett att hon tänker ta ärendet vidare till Högsta domstolen och som Nordfront tidigare rapporterat tänker Justitieombudsmannen också utreda snippa-fadäsen.