Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Näste 6 medverkade vid offentlig aktivitet i Finland

Av Redaktionen, 2017-02-21
redaktionen@nordfront.se

FINLAND. Lördagen den 18 februari åkte en delegation från Näste 6 till Uleåborg i norra Finland för att medverka vid en offentlig tidningsutdelning i staden.

Sedan en tid tillbaka har medlemmar i Näste 6 i norra Norrland haft kontakt med de finska organisationskamraterna som är verksamma i Uleåborg på andra sidan Bottenviken. Vid ett par tillfällen har man levererat kläder och leksaker som samlats ihop till förmån för den finska avdelningen av Motståndsrörelsens hjälporganisation ”Finska hjälpen”.

Lördagen den 18 februari var det då dags för ännu ett besök till Uleåborg. Denna gång var det gruppchefen Jeff Hede från kampgrupp 601 samt två partimedlemmar från Näste 6 som begav sig till Finland.

Efter en fyra timmar lång bilresa möttes vi upp av gruppens ledare Juhani Keränen med kamrater och fick följa med till en av aktivisternas hem där hans fru gjort i ordning frukost vilket uppskattades av samtliga. Därefter gick Keränen igenom dagordningen och sedan begav vi oss iväg i tre bilar mot Uleåborgs centrum.

Vid 11-tiden var vi framme vid den gågata där vi skulle dela ut det nationalsocialistiska budskapet. Två tyrrunefanor vecklades ut och vi partimedlemmar från Näste 6 fick agera fanbärare. Det hela fortlöpte ganska lugnt till en början men efter ett tag började det tillströmma rätt mycket folk. Efter en halvtimme visade även lagens väktare upp sig då två polispiketer rullade in på gågatan.

Första piketbussen som rullade in på gågatan.

En kvinna som inte uppskattade vår närvaro samtalar med polisen.

Poliserna satt länge och avvaktade i sina bilar innan de klev ut och kom fram till oss för att ifrågasätta vår närvaro och sedan kollade de samtliga närvarandes legitimation. Detta motiverades med att en person hade ringt in och anmält att vi uppvisat ett ”störande beteende” på platsen. Efter att de utfört sin åsiktsregistrering återvände de till sina bilar.

Efter cirka två timmar beslutade Keränen att vi skulle börja bege oss från platsen. På väg därifrån dök polisen upp på nytt och stannade oss och sade att de inte ännu hade kollat varje närvarandes legitimation, fast de tidigare gott om tid att göra detta. Efter de underliga beteendet från polismaktens sida kunde vi till slut fortsätta till samlingsplatsen.

Det tog dock inte lång tid innan en grupp invandrare passerade förbi oss. När vi hade gått förbi invandrarna kom polisen ut från sina bilar och hävdade att en av våra aktivister hade knuffat en av främlingarna. Vi ställde oss undrande till polisens påstående eftersom invandrarna inte hade sagt detta till oss eller ens till polisen. Istället hade de bara fortsatt som vanligt efter att vi mött dem. Polisen valde dock att ta den utpekade aktivisten med sig i en pikébuss.

I efterhand kan man fråga sig om detta inte var ett sätt för den finska polisen att försöka provocera fram ett bråk med oss för att använda det som ett ”bevis” till den finska polisstyrelsens försök att förbjuda Motståndsrörelsen.

Keränen beslutade då att vi skulle återvända till gågatan för att dela ut fler tidningar. Väl tillbaka ställde vi återigen upp oss på samma sätt som tidigare och stannade till dess att alla medhavda tidningar delats ut. Den gripne kamraten släpptes sedan långt ifrån stadens centrum vilket gjorde det omöjligt för honom att återvända dit.

Jeff Hede och Juhani Keränen.

Reaktionerna från de förbipasserande var överlag mycket goda. Endast ett fåtal fientligt inställda personer kom fram och ifrågasatte vår ideologi. Under god samtalston förklarade vi vår ståndpunkt och även vi inom Näste 6 fick samtala med finländarna på engelska då Uleåborg är en enspråkigt finsk stad.

Närgången fotograf som själv hamnade på bild när han fotade oss.

Efter avslutad aktivitet tog vi oss tillbaka till parkeringen där vi lämnat bilarna. Även där dök två polispiketer upp och antecknade registreringsskyltarna på bilarna och åkte sedan därifrån.

Poliserna förföljde oss tillbaka till våra bilar.

Därefter var det dags för middag hemma hos aktivisten vi åt frukost hos. Denna gång hade hans fru tillagat en god ärtsoppa. Därefter samtalade vi under några timmar innan det var dags att påbörja hemresan till Sverige. En lyckad dag i folkgemenskapens tecken med andra ord och vi riktar ett stort tack till våra finska kamrater för deras gästvänlighet. 

Läs även artikeln från Vastarinta.com


  • Publicerad:
    2017-02-21 15:00