Det är snart ett år sedan orkanen Katrina svepte in över New Orleans, USA. I orkanens spår följde plundring, mord och våldtäkter mot i huvudsak den vita minoriteten som stannat i staden. Nu, nästan ett år senare, tvingas Nationalgardet tillbaka till den härjade staden där bara under helgen sex tonåringar sköts till döds.

Efter naturkatastrofen som orkanen Katrina utgjorde mot New Orleans, vilken är en av USA:s främsta multikultistäder med en stor majoritet svarta människor, följdes staden av en brottslighet värre än någon kunnat förutspå. Hus och butiker plundrades av svarta gäng, kvinnor våldtogs och mördades. Staden var i ett tillstånd av kaos och anarki.
Till och med i ”terrordome”, den stora idrottsarenan dit de som förlorat sina hem begav sig för att få tak över huvudet, gick främlingsgängen beväpnade och begick våldtäkter och mord.

Sedan orkanen passerat staden sattes hela 15 000 soldater från Nationalgardet in för att försöka stävja den grova brottsligheten, något som dock inte lyckades som förväntat eftersom man bland annat inriktade sina krafter på helt fel stadsområden.
Ändå fram till februari i år har Nationalgardet haft 2 000 soldater i staden, men sedan även dessa lämnat området har brottsligheten åter ökat. Sedan årsskiftet har hela 53 människor mördats i New Orleans, varav sex tonåringar som sköts till döds i helgen, något som fått nationalgardet att återvända till USA:s multikulti-stad nummer ett.

Det är Louisianas guvenör Kathleen Blanco som beordrat Nationalgardet till staden, men redan tidigare har stadens borgmästare Ray Nagin efterfrågat 300 soldater och 60 statspoliser.
100 soldater har nu stationerats ut på New Orleans gator, vilka kommer efterföljas av ytterligare 200.
– ”Situationen är brådskande. Sånt här borde aldrig få ske och jag skall göra allt jag kan för att stoppa det”, säger guvernör Kathleen Blanco.

Även om det verkar vara ett starkt och klokt drag att sätta in Nationalgardet, precis som efter orkanen, så skall New Orleans invånare nog inte hoppas på för mycket. För precis som efter orkanen Katrina verkar det som om soldaternas roll kommer vara rejält undanskymd, något som polismästaren Warren Riley bekräftar genom en ”oro att soldaterna skall ta över staden”.
– ”Ni kommer behöva leta efter dem för att hitta dem.”


  • Publicerad:
    2006-06-22 00:00